Išvykdamas iš Baltųjų rūmų į Kanadoje vykstantį G-7 viršūnių susitikimą D. Trumpas pareiškė, jog sprendimas pašalinti Rusiją iš labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių grupės, priimtas po to, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, turėtų būti atšauktas.

„Buvau didžiausias Rusijos košmaras, – pareiškė JAV vadovas. – Vis dėlto Rusija turėtų būti šiame susitikime.“

„Kodėl rengiame susitikimą, jei jame nedalyvauja Rusija?“ - klausė D. Trumpas.

„Sakyčiau, kad spręsti jiems patiems, tačiau Rusija turi būti susitikime, ji turi jame dalyvauti“, – pareiškė Baltųjų rūmų šeimininkas.

Prezidento komentarai tikriausiai sukels aistrų, ypač tarp sąjungininkų Europoje, kaltinančių Maskvą parama separatistams Rytų Ukrainoje, sąmokslais nužudyti Kremliaus kritikų Europoje ir kišimusi į Vakarų šalių balsavimus, įskaitant prezidento rinkimus JAV, kuriuos laimėjo D. Trumpas.

JAV prezidentas atkakliai neigia, kad Rusija kaip nors padėjo jam būti išrinktam 2016-aisiais, nors su tuo nesutinka jo paties žvalgybos tarnybos, o Federalinis tyrimų biuras (FTB) vykdo tyrimą dėl D. Trumpo priešrinkiminės kampanijos štabo galimų ryšių su Maskva.

D. Trumpas teigia, kad Rusija yra pernelyg svarbi, kad ji būtų izoliuojama.

„Jie turi leisti Rusijai sugrįžti, nes reikėtų, kad Rusija sėstų prie derybų stalo“, – nurodė jis.

JAV prezidento komentarai tikriausiai bus palankiai įvertinti Maskvoje.

Kanados valdžia D. Trumpo siūlymui grąžinti Rusiją į galingųjų valstybių klubą nepritaria, pranešė Kanados televizija CBC, remdamasi šaltiniais Otavoje.

„Su padėtimi susipažinęs šaltinis pareiškė,.. kad Kanada nerems siūlymo grąžinti Rusiją į G-7, kol Maskva kontroliuos Krymą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė šios televizijos korespondentė Katie Simpson.

Tuo tarpu naujasis Italijos premjeras pareiškė remiantis D. Trumpo pasiūlymą.

„Sutinku su prezidentu Donaldu Trumpu: Rusija turi būti grąžinta į G-8. Tai atitinka visų mūsų interesą“, – „Twitter“ paskelbė Giuseppe Conte.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas savo ruožtu pasisakė už dabartinę G-7 sudėtį.

„Girdėjau daug spėlionių, tačiau septynetas yra laimingas skaičius, bent jau mūsų kultūroje“, – per spaudos konferenciją G-7 susitikime D. Trumpo pareiškimus komentavo D. Tuskas.