Bendruoju JAV pagalbos numeriu 911 skambinusių žmonių klyksmai, maldavimai padėti, pasakojimai apie į susišaudymą pakliuvusius žmones ir bejėgiški klausimai, ką daryti toliau. Tokius dalykus galima išgirsti garso įraše, kurį Las Vegaso policija paviešino prabėgus aštuoniems mėnesiams po kruviniausio masinio susišaudymo JAV istorijoje.

„Šaudo! Šaudo! Greičiau!“ – operatoriaus paklausta, kur ji yra, klykia moteris, ir skambutis nutrūksta. Tuomet operatorius perskambina, atsiliepia jau kita moteris.

„Route 91“ festivalyje šaudo kulkosvaidžiai. Šaudo iš viršaus, spėju, kad iš „Mandalay Bay“ viešbučio“, – aiškino moteris.

Policija paskelbė 518 skambučių garso įrašų ir vaizdo įrašą, kurį užfiksavo „Mandalay Bay“ viešbučio kamera.

Jame iš paukščio skrydžio nufilmuotas 2017-ųjų spalio 1-ąją vykęs kantri muzikos festivalis, kuriame žuvo 58 žmonės ir šimtai buvo sužeisti. Šaulys į 22 tūkstančių žmonių minią, Las Vegaso bulvare susirinkusią į „Route 91“ festivalį, taikėsi pro 32 viešbučio aukšto langą.

Pareigūnai pasakoja, kad žmones ištiko šokas, kai Stephenas Paddockas, 64-erių lošti mėgęs buvęs buhalteris, iš automatinių ginklų paleido dešimt minučių trukusią ugnį.

Ant viešbučio stogo buvusi kamera tapo nebylia liudininke: ji užfiksavo, kaip prieš susišaudymo pradžią į koncertą susirinkusią minią užlieja prožektorių šviesos, prasidėjus skerdynėms, plūsta žmonės ir įsižiebia ryškios šviesos, nedidelės grupelės būriuojasi aplink sužeistuosius.

Galiausiai, pakilus saulei, matyti uždengti kūnai ir atvykstantys pareigūnų furgonai.

911 turimi įrašai atskleidžia skambinusiųjų emocijas: paniką, baimę, neviltį.

„Mes ką tik išbėgome iš koncerto. Ar galite pasakyti, kas vyksta? Mes ten buvome, buvo baisu“, – operatoriaus klausė vyriškis, skambinęs iš netoliese esančio motelio kambario, kuriame jis ir kiti iš koncerto pabėgę žmonės rado prieglobstį.

Operatorius vyro klausia, ar jis sužeistas. „Ne. Manęs nenušovė“, – kūkčiodamas atsako vyriškis.

Paskambinusi moteris pasakoja operatoriui besislepianti po scena, ant kurios koncertavo kantri muzikos žvaigždė Jasonas Aldeanas. Prapliupus šūviams, jis nuo scenos pabėgo.

„Daugybei žmonių čia reikia medikų pagalbos. Pilna pašautų žmonių!“ – sakė moteris.

Paskelbtuose skambučių įrašuose girdėti kai kurie vardai, tačiau pavardės ir telefono numeriai teismo įsakymu paslėpti.

Viename skambučio įraše, kuriame yra laiko žyma apie tai, kad policija prieš maždaug dvi minutes buvo pirmą kartą informuota apie susišaudymą, vyras sako matęs, kaip jo geriausias draugas buvo pašautas į pilvą.

„Atsiųskite visus!“ – šaukia jis. „Ne, bet šimtai žmonių dabar guli ant žemės ir plūsta kraujais. Siųskit visus! Čia dabar... žmonės bėga nuo mirties. Prašau, dar vieną žmogų pašovė į koją. Paskubėkit!“ – klausiamas, ar jis sužeistas, operatoriaus maldauja vyras.

Maždaug tuo pat metu vyras, prisistatęs ginklo neturinčiu specialiųjų karinių pajėgų nariu, teigia girdintis automatinius ginklus. „Neturiu supratimo, kur jis yra“, – apie šaulį sako vyriškis.

„Čia tikra mėsmalė. Mažiausiai 20 žmonių negyvi, bent man taip atrodo. Mes tebesame festivalyje“, – aiškino tas pats vyras.

Ši medžiaga, pateikta prabėgus daugiau nei aštuoniems mėnesiams po susišaudymo, sudaro penktąjį paviešintą įrašų paketą. Nei Klarko apygardos šerifas Joe Lombardo, nei jo departamentas įrašų paketo nekomentavo. FTB skyrius Las Vegase komentuoti taip pat atsisakė.

Pareigūnų teigimu, S. Paddockas veikė vienas. Jokių nusikaltimo sąsajų su tarptautiniu terorizmu nerasta.

J. Lombardo sakė, kad tyrėjai nerado išpuolio motyvo ir nemano, jog apskritai pavyks jį nustatyti. Šerifas numato galutinę tyrimo ataskaitą paskelbti iki rugpjūčio.

Praėjusių metų spalio 1 dieną 64 metų Stephenas Paddockas iš 32-ojo Las Vegaso viešbučio „Mandalay Bay“ aukšto pradėjo šaudyti į minią, susirinkusią į festivalį „Route 91 Harvest Festival“. Per šias žudynes žuvo 58 žmonės, o dar šimtai buvo sužeisti. S. Paddockas po šios atakos nusižudė.