Nuo tokių keistų sveikatos sutrikimų nukentėjo JAV darbuotojų Kuboje ir Kinijoje.

Amerikiečiai iš Guangdžou evakuojami medicininiams testams parodžius, kad jie galėjo būti paveikti. JAV valstybės departamento atstovė Heather Nauert sakė, kad „kažkiek asmenų“ parvyko į JAV, bet nenurodė, kiek darbuotojų buvo paveikti ar evakuoti. Apie vieną atvejį Guangdžou buvo paskelbta praėjusį mėnesį.

Pasak atstovės, medicininiai testai siūlomi „visiems darbuotojams, kurie pastebėjo nerimą keliančių simptomų ar nori ... patikrinimo“.

Apsaugininkai prie konsulato ketvirtadienį patikrino reporterių asmens dokumentus ir pasakė jiems išeiti iš teritorijos nebandant pasišnekėti su konsulato darbuotojais.

Kinija sako neturinti informacijos apie minimų incidentų priežastį.

Laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad naujausias amerikiečių evakavimo atvejis yra susijęs su saugumo inžinieriumi Marku A. Lenzi, kuris trečiadienį vakare išvyko su žmona ir dviem vaikais.

M. A. Lenzi laikraščiui sakė, kad gyveno tame pačiame daugiabutyje kaip ir pareigūnas, kuris buvo evakuotas balandžio mėnesį ir patyrė „neurologinių simptomų“.

M. A. Lenzi butas buvo viename iš kelių daugiaaukščių rajone „The Canton Place“, kuriame yra aikštė ir daug restoranų bei galerijų aplink ją. Kitas diplomatas, pranešęs apie simptomus, gyveno kitame prabangiame pastate netoli konsulato.

Vienas JAV pareigūnas, kuris neturėjo įgaliojimų viešai aptarinėti situacijos ir prašė neskelbti jo pavardės, sakė, kad evakuoti amerikiečiai tyrimams buvo atvežti į Pensilvanijos universitetą. Tos pačios įstaigos gydytojai gydė ir tyrė pacientus, anksčiau evakuotus iš JAV ambasados Havanoje.

Kinijoje įvykę incidentai pakurstė nuogąstavimus, kad mįslingos problemos, prasidėjusios Kuboje 2016 metais, plečiasi. JAV vyriausybė šiuos incidentus laiko atakomis prieš amerikiečių darbuotojus, bet priežasties ar kaltininko viešai nenurodo. Daugumą incidentų lydėjo keisti, nepaaiškinami garsai, dėl kurių JAV tyrėjai iš pradžių įtarė garsines atakas.

Anksčiau iš Kinijos atšauktas Amerikos vyriausybės darbuotojas pranešė apie „nestiprius ir neaiškius, bet nenormalius garso ir spaudimo pojūčius“.

Praėjusį mėnesį liudydamas Senato užsienio reikalų komitete, JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo nurodė, jog Kinija „susakė visus teisingus dalykus ir pademonstravo norą padėti mums identifikuoti vektorių, nulėmusį šį medicininį incidentą“.

Incidentai Kinijoje paveikia vieną svarbiausių iš septynių JAV diplomatinių postų šioje šalyje. Konsulatas Guangdžou buvo atidarytas keli mėnesiai po Pekino ir Vašingtono diplomatinių santykių užmezgimo 1979 metais, o 2013-aisiais persikėlė į naują, specialiai pastatytą pastatą.

Jis aptarnauja keturias pietines provincijas, kuriose bendrai gyvena daugiau kaip 204 mln. žmonių, ir per metus išnagrinėja daugiau kaip 1 mln. prašymų išduoti įvairias vizas. Tai taip pat vienintelė JAV diplomatinė įstaiga Kinijoje, turinti įgaliojimus nagrinėti prašymus išduoti imigracijos vizas ir spręsti įvaikinimo klausimus.