Rusijos kariuomenė galiausiai paaiškino, kodėl vasario mėnesį Sirijoje paslaptingai ir trumpam buvo dislokavusi savo sunkiai radarais susekamo naikintuvo Su-57 prototipus.

Orlaiviai Su-57 atliko „praktinius“ bandymus, kurių metu buvo paleistos „daug žadančios įvairialypės paskirties taktinės sparnuotosios raketos“, Maskvoje gegužės 25 dieną per savo kalbą sakė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Tačiau yra priežasčių manyti, kad šis S. Šoigu paaiškinimas buvo melas, rašo „The Daily Beast“.

Panašu, kad Kremlius yra pasiryžęs kuo geriau pristatyti savo naujosios kartos naikintuvus, kai pradėjo blėsti viltys, jog bus pradėta masinė problemų persekiojamų orlaivių gamyba.

Du dviuodegiai, dviejų variklių Rusijos karinių oro pajėgų orlaiviai Su-57 Chmeimimo oro bazėje Vakarų Sirijoje praleido dvi dienas. Šioje bazėje įsikūręs pagrindinis Rusijos karinis kontingentas, kai 2015 metų rugsėjį Rusija nusprendė įsikišti į Sirijos pilietinį karą ir paremti prezidento Basharo al Assado režimą.

Šių naikintuvų dislokavimas nustebino stebėtojus, kai juos poligone netoli Chmeimimo pirmieji pastebėjo socialinių tinklų vartotojai. Po pirmojo šio tipo lėktuvo skrydžio 2010 metais karinių orlaivių gamintoja „Sukhoi“ bandymams pagamino vos septynis Su-57. Tačiau panašu, kad šiuos lėktuvus, kurie laikomi JAV karinių oro pajėgų naikintuvų F-22 ir kinų orlaivių J-20 analogu, nuo pasirengimo kovoms skiria dar daug metų.

Šiuo metu Su-57 trūksta daugelio planuojamų elektroninių prietaisų ir jutiklių, be to, jie gali gabenti tik vos kelių skirtingų rūšių amuniciją. Šie orlaiviai viešumoje paprastai rodomi gabenantys netikras bombas ir raketas, kurios griežtai skirtos tik demonstruoti.

JAV centrinė vadavietė, prižiūrinti JAV ir jos sąjungininkių karines oro operacijas Artimuosiuose Rytuose ir atidžiai stebinti Rusijos naikintuvus šiame regione, nesureikšmino Su-57 apsilankymo Sirijoje. „Bet kokių naujų Rusijos orlaivių atsiradimas šiame regione neturi jokios įtakos koalicijos operacijoms ir mes nelaikome jų grėsme koalicijos lėktuvams“, – „The Daily Beast“ sakė vienas vadavietės atstovas spaudai.

Taigi, šių lėktuvų dislokavimas Sirijoje neatrodė labai reikšmingas, kol po trijų mėnesių S. Šoigu nepaskelbė savo pranešimo. Orlaiviai Su-57 atvyko į Siriją „įvertinti kovinių ... šiuo metu kuriamos karinės įrangos galimybių“, sakė S. Šoigu.

Rusijos gynybos ministras pristatė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Su-57 iš savo bombų skyriaus paleidžia vieną sparnuotąją raketą. Analitikai nustatė, kad tai yra nauja, radarų išvengianti vintažinės 10-ojo dešimtmečio raketos Kh-59 versija.

S. Šoigu leido suprasti, kad šis raketos paleidimas buvo „specialiosios operacijos Sirijos Arabų Respublikoje“ dalis. Tačiau neaišku, ar tariamos operacijos metu buvo rengiamos atakos prieš sukilėlius, karines formuotes ar civilius gyventojus.

Vaizdo įraše niekas neįrodo, kad ši raketa buvo paleista Sirijoje, o ne kokioje nors atokioje karinių oro pajėgų bandymų teritorijoje Rusijos gilumoje. Centrinė vadavietė „The Daily Beast“ pažymėjo negalinti patvirtinti, kad Su-57 Sirijoje būtų paleidęs kokią nors raketą. Rusijos gynybos ministerija į elektroninį laišką, kuriame buvo prašoma pateikti patikimesnių tariamo raketos bandymo įrodymų, neatsakė.

Rusijos karinių lėktuvų ekspertas ir knygų autorius Tomas Cooperis teigė skeptiškai vertinantis S. Šoigu pareiškimą. „Išbandyti naują sparnuotąją raketą Sirijoje būtų pernelyg rizikinga, – „The Daily Beast“ sakė T. Cooperis. – Kas būtų, jei raketa nuklystų? Jeigu ji nusileistų Turkijoje? Ar Libane? Ar Izarelyje?“

Maža to, pridūrė T. Cooperis, bet kokie oro bandymai Sirijoje suteiktų galimybę netoliese įsikūrusioms JAV ir sąjungininkų pajėgoms iš arti išanalizuoti naują ir pažangią ginkluotę. Raketų bandymai Sirijoje prilygtų amunicijos supakavimui į dėžę ir jos pristatymui „tiesiai į Baltuosius rūmus“, juokavo T. Cooperis.

Rusijos kariuomenės ekspertas Pavelas Podvigas „The Daily Beast“ sakė, kad S. Šoigu kalbos apie raketos bandymus virš Sirijos gali būti tiesiog propaganda.

Išpūsti Kremliaus pareiškimai apie naują ginkluotę turi daug precedentų. Kovo mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pristatė kelis naujus ir „neįveikiamus“ ginklų tipus, įskaitant atominio variklio varomą sparnuotąją raketą su beveik neribotu skrydžio nuotoliu. Tačiau per bandymus, vykusius tarp lapkričio ir vasario, tokia amunicija su branduoliniu varikliu nuskriejo ne daugiau kaip 35 km ir sudužo, skelbė naujienų pranešimai.

Kremlius turi akivaizdžių priežasčių meluoti dėl Su-57 veiklos per trumpą šių orlaivių išvyką Sirijoje. Rusijos karinėms oro pajėgoms dėl didelių biudžeto apkarpymų sunkiai sekėsi užbaigti radarais sunkiai susekamo naikintuvo kūrimą. Indija subsidijavo darbus su šiais naikintuvais, tikėdamasi įsigyti daug tokių lėktuvų. Tačiau balandžio mėnesį dėl virtinės technologinių šių orlaivių trūkumų Delis pasitraukė iš šios programos.

Atvėsus santykiams su indais, Kremlius bendrą savo Su-57 užsakymą iki 2025 metų sumažino vos iki dešimties lėktuvų. Tuo tarpu Jungtinės Valstijos kasmet įsigyja daugybę naujų slaptųjų naikintuvų F-35. Kinija vasario mėnesį taip pat paskelbė, kad kovoms jau parengta jos pirmoji maždaug dešimties slapiųjų naikintuvų J-20 eskadrilė – tai įvyko vos po septynerių metų, kai inauguraciniam skrydžiui pakilo pirmasis iš šių lėktuvų.

Kovinių lėktuvų ekspertas Justinas Bronkas iš Karališkojo jungtinės tarnybos instituto „Business Insider“ sakė, kad Rusijai nedelsiant reikia užsienio investicijų, kad nenutrūktų Su-57 kūrimo darbai. Tokiame kontekste dramatiškas, nors ir galimai inscenizuotas, raketos bandymas pradeda įgauti prasmę.

„Viskas režisuojama šou tikslais, – apie sunkiai į priekį judančią Maskvos slaptųjų naikintuvų programą sakė T. Cooperis. – Ir beveik nėra abejonių, kad tai daroma Rusijoje“.