Jungtinių Tautų Žmogaus teisių biuras pareiškė esąs „giliai susirūpinęs“ dėl „nulinės tolerancijos“ politikos, įvestos JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos, siekiančios sulaikyti nelegalių imigrantų srautą.

JT institucijos atstovė Ravina Shamdasani perspėjo, kad dėl JAV politikos „žmonėms, pagautiems neteisėtai atvykstant į šalį, iškeliamos baudžiamosios bylos – taigi, iš jų atimamos atžalos, įskaitant labai mažus vaikus“.

Pasak jos, JAV visuomeninių organizacijų teikiama informacija rodo, jog nuo spalio keli šimtai vaikų, tarp jų vos vienų metų kūdikis, pasienyje buvo atskirti nuo tėvų.

„JAV turi nedelsdamos nutraukti šią praktiką“, – Ženevoje žurnalistams sakė R. Shamdasani.

„Vaikų atskyrimas nuo šeimų tolygus savavališkam ir neteisėtam kišimuisi į šeimos gyvenimą, o tai yra labai rimtas vaiko teisių pažeidimas“, – pareiškė ji.

„Imigrantų sulaikymo ir šeimų atskyrimo naudojimas (siekiant) atgrasyti prieštarauja žmogaus teisių standartams ir principams“, – pridūrė JT Žmogaus teisių biuro atstovė.

R. Shamdasani pabrėžė, kad vaiko teisės „paprastai būna gerbiamos“ Jungtinėse Valstijose, tačiau apgailestavo, kad ši šalis yra vienintelė pasaulyje, vis dar neratifikavusi JT Vaiko teisių konvencijos.

Tačiau Vašingtonas bet kokiu atveju privalo laikytis tarptautinių žmogaus teisių įstatymų, kuriuos jo dabartinė politika pažeidžia, tikino ji.

„Didžiausias dėmesys turi būti skiriamas vaiko interesams – įskaitant ir migracijos valdymą bei kitus administravimo klausimus“, – sakė R. Shamdasani.

„Taigi, esame giliai susirūpinę, kad JAV teikia pirmenybę migracijos kontrolei, o ne veiksmingai migrantų vaikų priežiūrai ir apsaugai“, – pridūrė ji.

„Sulaikymas niekada neatitinka geriausių vaiko interesų ir visada yra tolygus vaiko teisių pažeidimui“, – nurodė JT institucijos atstovė ir paragino Vašingtoną „imtis su laisvės atėmimu nesusijusių alternatyvų, leidžiančių vaikams pasilikti su jų šeimomis“.

Jungtinių Valstijų teigimu, jų griežta imigracijos politika mėginama pažaboti skurdžių šeimų srautą iš Gvatemalos, El Salvadoro, Hondūro ir kitų Lotynų Amerikos valstybių.

Teigdami, kad bėga nuo smurto savo šalyse, tūkstančiai žmonių kas savaitę kerta JAV ir Meksikos sieną, iš karto pasiduoda teisėsaugai bei prašo suteikti jiems prieglobstį.

JT Pabėgėlių agentūros atstovas Williamas Spindleris antradienį pabrėžė, kad „teisė prašyti prieglobsčio yra pagrindinė žmogaus teisė... taip pat esanti Jungtinių Valstijų įstatymų dalis“.