„Poligrafas taip pat parodė, kad Savčenko rengėsi įvykdyti teroro aktą „vyriausybės kvartale“ ir Aukščiausiosios Rados pastate“, – sakoma pranešime, pirmadienį paskelbtame SBU paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

DELFI primena, kad 2016 metais Rusijoje pilotė N. Savčenko buvo pripažinta kalta dėl dviejų Rusijos žurnalistų - Igorio Korneliuko ir Antono Vološino - žūties Donbase ir neteisėtai kirtus Rusijos sieną.

2016 metų kovo 22 d. Donecko miesto teismas nuteisė N. Savčenko 22 metams kalėjimo. Tačiau gegužės 25-ąją Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, vykdydamas žuvusių žurnalistų šeimų prašymą, pasirašė N. Savčenko nuo bausmės atleidžiantį įsaką. Ji galiausiai buvo parskraidinta į Ukrainą.

Ukrainoje kovo mėnesį N. Savčenko buvo sulaikyta po to, kai Ukrainos Aukščiausioji Rada panaikino jos teisinę neliečiamybę. N. Savčenko buvo pateikti kaltinimai pagal kelis baudžiamojo kodekso straipsnius. Remiantis Generalinės prokuratūros pranešimu, N. Savčenko ketino surengti valstybės perversmą ir užimti valdžią šalyje, rengė pasikėsinimą į prezidento, deputatų ir vyriausybės narių gyvybes, planavo įvykdyti teroristinį aktą Aukščiausioje Radoje.

Be to, N. Savčenko buvo kaltinama talkinusi savarankiškai pasiskelbusiai Donecko liaudies respublikai, kurią teisėsaugininkai įvardija kaip teroristinę organizaciją, ir neteisėtai prekiavusi šaunamaisiais ginklais bei šaudmenimis.

N. Savčenko komiteto posėdyje pareiškė mananti, kad karinis pučas yra humaniškas ir kraujo praliejimo nereikalaujantis valdžios pakeitimo būdas.

„Tikiuosi, kad šį kartą valdžia pasieks tą momentą, kai supras galimumą ir negalimumą, pamėgins pati užmegzti dialogą su žmonėmis arba ramiai nusišalinti, be jėgos panaudojimo. – parlamentinio komiteto posėdyje sakė ji. – Pučas yra humaniškiausia valdžios keitimo taktika. Kariai nežudo, jie tik surengia apsuptį ir siekia, kad valdžia priimtų sprendimą, skirtą žmonėms, arba nusišalintų.“

Pagal oficialią valdžios atstovų pateikiamą versiją, N. Savčenko rengėsi kruvinam teroristiniam aktui, kurį ketino įvykdyti Ukrainos parlamento pastate.

„Tyrėjai turi nenuginčijamų įrodymų, kad Nadežda Savčenko asmeniškai planavo, asmeniškai verbavo, asmeniškai dalino nurodymus, kaip įvykdyti teroristinį aktą čia, šioje salėje, kovinėmis granatomis sunaikinant dvi ložes, minosvaidžiais nugriaunant Aukščiausiosios Rados kupolą ir automatais pribaigiant tuos, kurie išgyvens.“ – tikino deputatas Jurijus Lucenka.

N. Savčenko byla siejama su Vladimiro Rubano sulaikymu. Belaisvių išvadavimo centro „Karininkų korpusas“ vadovas V. Rubanas buvo sulaikytas prie suskirstymo linijos zonoje Donbase. Anot jėgos struktūrų atstovų, sulaikytasis turėjo ginklų arsenalą, kurį ketino panaudoti didelio masto teroristiniam aktui Kijevo centre įgyvendinti.

Dar paaiškėjo, kad N. Savčenko ir V. Rubanas ketino apšaudyti Ukrainos prezidento Petro Porošenkos kortežą tam panaudodami „Donecko liaudies respublikoje“ pagamintą ginklą „Topaz“.

„2017 m. gruodžio 2 d. N. Savčenko ir V. Rubanas atvyko į Chmelnyckio miestą, išbandė ginklą poligone, kur V. Rubanas išdėstė prezidento kortežo užpuolimo planą panaudojant stambaus kalibro snaiperio šaunamąjį ginklą „Topaz“, pramušantį bet kurio automobilio apsauginį sluoksnį ir gaminamą tik Donecko liaudies respublikoje.“ – sakė J. Lucenka.

Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Škiriakas tuo metu teigė manantis, kad N. Savčenko ir V. Rubanas gali dirbti rusų specialiosioms tarnyboms. Jis neatmetė galimybės, kad N. Savčenko paėmimas į nelaisvę galėjo būti „surežisuotas pasirodymas“.

„Darau tokią išvadą, kad ir vadinamoji nelaisvė galėjo būti surežisuotas pasirodymas, arba galėjo būti iš anksto paruošta“, - sakė Škiriakas.

Tuo metu pati suimta N. Savčenko teigė, kad Ukrainoje pastaruoju metu tik tinginys negalvojo apie tai, kaip susprogdinti prezidento administraciją ar šalies parlamentą.

„Ukrainiečiai, paklauskite savęs, kas iš jūsų nors kartą nepagalvojo apie šios valdžios „nunešimą“, kaip buvo prašoma visuose Maidanuose. Kas negalvojo apie Bankovskojos susprogdinimą (gatvė Kijeve, kurioje yra prezidento administracija - red.) ar Aukščiausiosios Rados? (...) Pas mus apie tai nekalbėjo tik tinginys, pas mus apie tai kalba visi“, - yra sakiusi N. Savčenko.

„Kaltinimai ruošiant perversmą ir kėsinantis į valdžią - tai geri kaltinimai. Geri tuo, kad aš priklausau Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Kaip pareigūnė, aš daviau priesaiką Ukrainos tautai ginti ukrainiečių žemę. Bet ne Ukrainos valdžiai. Aš kaltinu Ukrainos valdžią nusikaltimais prieš ukrainiečių tautą“, - sakė ji. Pasak jos, Rusijoje ji kovojo prieš Ukrainos išorės priešus, o Ukrainoje ji kovoja prieš šalies vidaus priešus. „Aš žinau, kad dabar yra daug karių, kurie mane girdi, kurie visiškai sutinka su požiūriu, kad karinis perversmas - tai pakankamai tikėtinas ir, tikriausiai, pakankamai teisingas įvykis“, - sakė N. Savčenko.