Rusijos pilotas, kuris, kaip buvo manyta, buvo nušautas prieš 30 metų per sovietų invaziją Afganistane, rastas sveikas ir gyvas.

Piloto lėktuvas buvo numuštas 1987 metais. Manoma, jog vyrui šiuo metu turėtų būti apie 50-60 metų, teigia Rusijos karo veteranų organizacijos vadovo pavaduotojas Viačeslavas Kalininas.

V. Kalinino teigimu, pilotas galėtų būti Pakistane, kur Afganistanas turėjo net kelias karo belaisvių stovyklas.

Rusijos desantininkų sąjungos vadovas Valerijos Vostrotinas žiniasklaidai sakė: „Jis gyvas. Tai labai netikėta ir džiugu. Dabar jam reikia mūsų pagalbos“.

Kol kas piloto vardas ir pavardė dėl konfidencialumo priežasčių neskelbiama.

Per karą, trukusį nuo 1979 iki 1989 metų, Afganistane buvo numušti 125 sovietų lėktuvai, skelbia naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Kai sovietų pajėgos iš šalies 1989 metais pasitraukė, maždaug 300 rusų karių buvo įvardyti kaip dingę be žinios, iš jų pavyko surasti ir pargabenti namo vos 30.

Rusijos dienraštis „Kommersant“ skelbia, kad 1987 metais buvo numuštas tik vieno piloto lėktuvas. Šis žmogus įvardijamas kaip Sergejus Panteliukas iš pietinio Rusijos Rostovo regiono.

Jis dingo be žinios kartu su savo lėktuvu, su kuriuo pakilo iš Bagramo aerodromo, kur šiuo metu veikia JAV oro bazė.

Vietos veteranų organizacijos vadovas tvirtina, kad gyva tiek S. Panteliuko motina, tiek sesuo.

„Komsomolskaya Pravda“ teigia radusi ir 31 metų minėtojo lakūno dukrą, kuri gimė praėjus vos keliems mėnesiams nuo tos akimirkos, kai dingo jos tėvas.

Atsargos pulkininkas Frantsas Klintsevičius „RIA Novosti“ sakė, kad piloto atsiradimas – ne vienintelis toks atvejis, ir pridūrė, kad jis su buvusiu sovietų kariu susitiko prieš kelerius metus lankydamasis Afganistane.

F. Klintsevičius tvirtina, kad karys atsisakė prisistatyti, rusiškai kalbėjo gana sunkiai ir pabrėžė, kad jam sugrįžti į gimtinę jau per vėlu.

2013 metais buvęs Raudonosios armijos šauktinis, 1980 metais dingęs mūšio lauke, buvo rastas sveikas ir gyvas Afganistane.

Bakhretdiną Khakimovą jo vadai laikė žuvusiu, nes mūšio lauke jis buvo sunkiai sužeistas, tačiau vietiniai jį pagydė ir atvertė į islamo tikėjimą.

„Likau Afganistane, nes žmonės čia labai geri ir svetingi“, – skelbia naujienų agentūra AFP.