Kariniu paradu, kuriame G. Conte dalyvavo kartu su prezidentu Sergio Mattarella, buvo paminėta Respublikos diena – 1946-aisiais įkurtos Italijos Respublikos metines.

G. Conte penktadienio popietę buvo prisaikdintas euroskeptiškos ir prieš isteblišmentą nusistačiusios vyriausybės vadovu, o Italijoje užsibaigė keletą mėnesių trukusi politinė nežinomybė po kovą įvykius rinkimų, per kuriuos aiškaus nugalėtojo neatsirado.

53 metų akademikas vadovauja pirmajai populistinei koalicijai vienoje iš ES valstybių steigėjų. Jo kabinetą sudaro ministrai iš antisisteminio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) ir kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lygos“.

Naujasis premjeras yra politikos naujokas, iš savo pirmtako Paolo Gentiloni paveldėjęs bauginantį sąrašą iššūkių, įskaitant stambių bendrovių, tokių kaip „Ilva“ ir „Alitalia“, finansines bėdas, Kanadoje vyksiantį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą, birželio pabaigoje vyksiantį svarbų ES vadovų susitikimą ir daug aistrų keliantį imigracijos klausimą.

Būtent imigraciją naujasis vidaus reikalų ministras ir prieš atvykėlius bei islamą nusiteikusios „Lygos“ lyderis, 45 metų M. Salvini, laiko didžiausia šalies problema.

Penktadienį politikas paskelbė, kad ruošiasi apsilankyti Sicilijoje ir savo akimis įvertinti padėtį vienoje pagrindinių vietovių, kur iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų atvyksta nuo karo, persekiojimo ir bado bėgantys pabėgėliai bei ekonominiai migrantai.

„Imigracijos klausimas tebelieka itin opus, nors naujų atvykėlių skaičius sumažėjęs“, – sakė Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderės Marine Le Pen sąjungininkas M. Salvini.

„Busiu Sicilijoje šeštadienį. Padėtis šiuo metu rami, bet tiktai dėl audringos jūros“, – pridūrė jis.

Vėlai penktadienį į Siciliją gelbėtoju laivu atvyko 150 migrantų, įskaitant devynis vaikus.

Prisaikdintas M. Salvini pažadėjo pasiklausti savo ekspertų, „kaip sumažinti atvykstančių migrantų skaičių ir padidinti išsiunčiamųjų skaičių“.

Tiesmukieji pavaduotojai

Kaip premjeras D. Conte mėgins įgyvendinti tokius abiejų populistinių partijų pažadus kaip griežto taupymo atsisakymas ir saugumo didinimas.

M. Salvini kartu su ekonominės plėtros ministru ir M5S lyderiu Luigi Di Maio eina premjero pavaduotojo pareigas.

Nors D. Conte po prisaikdinimo ceremonijos beveik nepadarė jokių viešų pareiškimų, tiek M. Salvini, tiek L. Di Maio buvo daug atviresni.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris šeštadienį paragino gerbti Italijos naująją euroskeptikų vyriausybę, nors anksčiau perspėjo italus nekaltinti ES dėl visų šalies problemų ir daugiau dirbti.

„Turime gerbti Italiją“, – interviu Vokietijos žiniasklaidos koncernui „Funke Mediengruppe“ sakė EK vadovas.

J.-C. Junckeris pareiškė, kad Italijos neturi ištikti Graikijos likimas – šios valstybės orumą, pasak jo,„sutrypė“ kreditoriai, kai 2015-aisiais premjero postą užėmė kairiųjų lyderis Aleksis Cipras (Alexis Tsipras).

„To neturi ir vėl nutikti – šiuo atveju Italijai“, – pabrėžė J.-C. Junckeris.

„Italai aiškiai supranta, kas gera jų šaliai. Jie susitvarkys“, – pridūrė jis.