46 metų ekonomistas P. Sanchezas, neturintis darbo vyriausybėje patirties, bet įspūdingai sugrįžęs į Ispanijos politikos viršūnę, buvo prisaikdintas karaliaus Felipe VIakivaizdoje 11 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku Sarsuelos rūmuose netoli Madrido.

„Pasižadu ištikimai vykdyti savo pareigas ministro pirmininko poste – sąžiningai ir garbingai, būti ištikimas karaliui ir saugoti konstituciją, pagrindinį valstybės įstatymą“, – ištarė naujasis vyriausybės vadovas, taip pat dalyvaujant M. Rajoy.

Ši Ispanijos premjero prisaikdinimo ceremonija buvo pirmoji, per kurią nebuvo panaudota Biblija arba kryžius.

Socialistų lyderis dar nėra įvardijęs savo kabineto narių. Naujoji vyriausybė pradės visavertį darbą tik paskelbus jos sudėtį oficialiajame valstybės leidinyje; tikimasi, kad tai bus padaryta artimiausiomis dienomis.

Sugrįžimas į politikos viršūnę

P. Sanchezas penktadienį sugebėjo nuversti Europos Sąjungai palankų M. Rajoy, 63 metų politikos veteraną, vadovavusį vyriausybei nuo 2011 metų. Šis žingsnis tapo dar vienu smūgiu Europos politiniam stabilumui, kai Italijoje į valdžią atėjo nauja euroskeptiška ir prieš isteblišmentą nusistačiusi vyriausybė.

Nors jam teks vadovauti mažumos vyriasybei, palaikomai kelių skirtingoms politinėms stovykloms atstovaujančių partijų, tokių kaip griežtai kairioji „Podemos“ ir Katalonijos separatistai, P. Sanchezas pažadėjo pirmumą teikti Madrido įsipareigojimams Europos Sąjungai mažinti biudžeto deficitą.

Jis taip pat pažadėjo laikytis 2018 metų biudžeto, parengto M. Rajoy konservatyviosios Liaudies partijos (PP) vyriausybės.
Vadovaujant P. Sanchezui socialistai patyrė du triuškinamus pralaimėjimus per 2015 ir 2016 metų visuotinius rinkimus, todėl partijos vadovybė privertė jį pasitraukti iš pirmininko posto.

2017 metų gegužę partijos aktyvistai vėl išsirinko jį PSOE pirmininku, bet netgi tuomet socialistai dažnai atsidurdavo politinio proceso pakraštyje, sustiprėjus centro dešiniosios partijos „Ciudadanos“ ir PP vaidmeniui.

Padėtis pasikeitė, kai gegužės 24-ąją teismas pripažino, kad M. Rajoy konservatyvios Liaudies partijos (PP) buvę pareigūnai buvo įkūrę slaptą kasą rinkimų kampanijoms finansuoti, į kurią plaukė pinigai iš didelės kyšių už valstybės kontraktus schemos. Kitą dieną P. Sanchezas pateikė pasiūlymą balsuoti dėl nepasitikėjimo premjeru.
Kitos opozicijos partijos susivienijo prieš M. Rajoy; be to, nuo premjero nusigręžė jo sąjungininkai – „Ciudadanos“ ir Baskų nacionalistų partija (PNV).

PNV buvo ką tik padėjusi M. Rajoy vyriausybei priimti 2018 metų biudžetą mainais į 500 mln. eurų investicijų šios partijos vadovaujamame šiauriniame Baskų krašte.

Absoliuti dauguma iš 180 įstatymų leidėjų balsavo už pasiūlymą pareikšti nepasitikėjimą premjeru. Balsavimo rezultatus deputatai pasveikino garsiais plojimais ir šūksniais „Taip, mes galime!“
Vis dėlto P. Sanchezo laukia nemenki iššūkiai, nes jam teks vadovauti netgi mažesnį palaikymą parlamente turinčiai mažumos vyriausybei negu M. Rajoy.

„Būti Ispanijos ministru pirmininku buvo garbė – didesnės garbės negali būti“, – M. Rajoy pareiškė parlamentui.
Nestabili vyriausybė

P. Sanchezas, buvęs krepšininkas, tuojau po sėkmingos interpeliacijos prieš M. Rajoy pažadėjo „kukliai imtis spręsti visus šaliai iškilusius iššūkius“.

Tačiau socialistai 350 vietų parlamente teturi 84 vietas. P. Sanchezo mažumos vyriausybę žada palaikyti kelios mažai ką bendra turinčios partijos, tarp jų „Podemos“, katalonų separatistai ir baskų nacionalistai. Visų šių politinių jėgų interesai skirtingi.
Sąjungininkai perspėjo, kad jų balsavimas prieš M. Rajoy nesuteikia P. Sanchezui visiškos veiksmų laisvės.

„Mūsų „Taip“ Sanchezui yra „Ne“ Rajoy“, – parlamente sakė Katalonijos kairiosios respublikonų partijos (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) atstovas Joanas Tarda.

P. Sanchezas galės įgyvendinti tik tas savo politikos iniciatyvas, „kurios leis jam lengvai gauti daugumą“ parlamente, sakė Madrido autonominio universiteto politologas Fernando Vallespinas.

Tuo metu PP įstatymų leidėjas Rafaelis Hernando pareiškė, kad P. Sanchezas į premjero postą pateko „per užpakalines duris“, nes nesugebėjo iškovoti pergalės per 2015 ir 2016 metų rinkimus.
P. Sanchezas jau suvaržė savo veiksmų laisvę, pažadėjęs laikytis M. Rajoy vyriausybės parengto 2018 metų biudžeto, numatančio dosnias lengvatas Baskijai.

Jis taip pat sakė norintis „statyti tiltus“, kad išspręstų Madrido ginčus su Katalonijos naująja separatistų vyriausybe vadovaujama Quimo Torros, irgi pradėsiančia darbą šeštadienį.

Prie parlamento pakalbintas 68 metų pensininkas Pedro Fernandezas prognozavo, kad P. Sanchezas negalės išpildyti jį palaikiusių partijų reikalavimų.

„Kai jis nepadarys, ko jos nori, jam bus priminta, kad jos jį atvedė į valdžią. Taigi, po 5–6 mėnesių arba bus surengti nauji rinkimai, arba jos jį nuvers“, – sakė P. Fernandezas.