1982 metais komunistų valdomos Rumunijos slaptosios tarnybos planavo nužudyti Prancūzijoje gyvenantį rašytoją bei disidentą Virgilą Tanasę, rašo AFP.

V. Tanase Prancūzijos naujienų žurnale „Actuel“ buvo paskelbęs straipsnį, kuriame itin kritiškai atsiliepė apie diktatoriaus Nicolae Ceausescu režimą.

Tai paskatino Bukareštą pasiųsti Prancūzijoje gyvenantį agentą nužudyti rašytoją, kuris jau buvo tapęs Prancūzijos piliečiu.

Tačiau agentas Matei Haiducu prancūzams atskleidė šį rumunų sąmokslą bei dar vieną planą nužudyti kitą disidentą Paulą Gomą.

Būtent tada Prancūzijos pareigūnai inscenizavo V. Tanase pagrobimą.

„Virgilas Tanase buvo rumunų pabėgėlis Prancūzijoje, kurį norėjo pašalinti Rumunijos (žvalgybos) tarnyba, garsioji „Securitate“. Tačiau DST (Prancūzijos žvalgyba) kuriam laikui jį paslėpė, paskelbdama, kad jis mirė“, – naujienų agentūrai AFP sakė Prancūzijos žvalgybos tarnybos CF2R direktorius Ericas Denece.

Šiai istorijai skirtoje knygoje „Des affaires tres speciales“ („Labai ypatingi reikalai“) autoriai Jacques`as – Marie Bourget ir Yvanas Stefanovitchius rašė: „1982 metų gegužės 20 dieną Virgilas Tanase buvo pagrobtas prie savo namų Paryžiuje. Jo žmona, sunerimusi, kad nesulaukia jokių žinių, paskambino DST. Kitą dieną, lydima dviejų šios tarnybos pareigūnų, ji pranešė apie savo vyro dingimą vietos policijos nuovadai“.

„Ji puikiai atliko sunerimusios sutuoktinės vaidmenį, nes nežinojo, kas iš tikrųjų nutiko jos vyrui ir kad šiuo atveju buvo vaidinamas didžiulis farsas“, – rašoma knygoje.

Tai yra dar viena paralelė su Ukrainos atveju, nes A. Babčenkos žmona galimai taip pat nežinojo, kad jos vyro nužudymas buvo inscenizuotas – žurnalistas už tai jos labai atsiprašė.

V. Tanase trims mėnesiams buvo nugabentas į vieną slėptuvę Bretanėje, o Rumunijos „Securitate“ buvo apkaltinta jo nužudymu.

Tuomet vienas Paryžiaus laikraštis parašė tiesą ir netrukus žurnalo „Actuel“ patalpose pasirodęs V. Tanase surengė spaudos konferenciją.

„Prancūzijos kontržvalgybos akimis, šis reikalas buvo sėkmingas“, – rašė J. M. Bourget ir Y. Stefanovitchius.

Šis šnipų dramos vertas atvejis netgi privertė tuometinį Prancūzijos prezidentą Francois Mitterrand`ą atšaukti numatytą kelionę į Bukareštą – taip pasielgti privertė baimė dėl „tragiškos hipotezės“, jog tai galėjo būti valstybės sankcionuotas nužudymas.

V. Tanase, kuriam šiandien yra 72 metai, grįžo prie rašytojo ir dramaturgo karjeros.