Iškart po šių prieštaringai įvertintų komentarų Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani, kuris yra italas, pareikalavo iš J.-C. Junckerio paneigimo ir socialiniame tinkle „Twitter“ perspėjo, kad jo žodžiai, jei teisingai pacituoti, būtų nepriimtini.

A. Tajani konkrečiai nenurodė, apie kuriuos komentarus kalba, bet J.-C. Junckeris apie Italiją pasakė vos kelis sakinius, kai ketvirtadienį atsakinėjo į klausimus per Briuselyje surengtą konferenciją apie Europos ateitį.

Paklaustas, ką Europa galėtų padaryti, kad padėtų jaunimui tokiuose regionuose kaip Pietų Italija, J.-C. Junckeris atsakė, kad „labai myli“ šią šalį, bet pridūrė: „Nebesutinku, kad visa, kas blogai Italijos pietuose, ... yra paaiškinama faktu, kad ES ar Europos Komisija daro nepakankamai. Italai turi pasirūpinti skurdžiais Italijos regionais. Tai reiškia daugiau darbo, mažiau korupcijos.“

Jis paragino Italiją „nežaisti žaidimo“ dėl ES atsakomybės ir pridūrė: „Pirma valstybės, paskui Europa.“

Italijos kraštutinių dešiniųjų lyderis Matteo Salvini, kurio „Šiaurės lyga“ ketvirtadienį, po kelis mėnesius trukusios politinės nežinomybės, suformavo populistų koaliciją su Penkių žvaigždučių judėjimu (M5S), pasmerkė šiuos komentarus ir pavadino juos „gėdingais ir rasistiniais“, praneša Italijos žiniasklaida.

Europos Komisijos atstovė naujienų agentūrai AFP sakė, kad „pirmininkui J.-C. Junckeriui priskiriami žodžiai dėl Italijos buvo pateikti be konteksto“.

„ES struktūrinių fondų paramos įsisavinimas (Pietų Italijoje) galėtų būti pagerintas, kad žmonės greičiau pajustų rezultatus“, – sakė ji ir pridūrė, kad „ES toliau bendradarbiaus su Italija, kad užtikrintų pagalbos atvykimą ten, kur jos labiausiai reikia.“