„Įdomiausia, koks gigantiškas kiekis žmonių, pasirodo, yra nedelsiant pasiryžę patikėti, kad štai kariaujančioje šalyje sėdi suaugę žmonės – vienas žurnalistas, metų metais iš fronto neišlindę ir priešo užnugaryje operacijas rengę operatyvininkai, „Alfa“ kovotojai, Valstybinės saugumo tarnybos departamentų vadovai, pats kariaujančios šalies saugumo tarnybos vadovas, galiausiai kovojančios šalies prezidentas ir kiti – taip, kažkodėl nuobodu. Visiškai nėra ką veikti. ESBO? Velniop. Taikdarių įvedimas Donbase? Nuobodybė. Prieš „Gazprom“ laimėtas teismas? Ką jūs, neįdomu. О! Imkime ir ištepliokime krauju Babčenkai nugarą, prigrūskime į nosį krešulių, nuvešime į lavoninę ir pasakysime, kad taip ir buvo?“ – feisbuke rašė jis.

Jis pažymėjo, kad be jokios priežasties tokia operacija galėjo būti surengta tik Rusijoje, o ne šalyje, turinčioje „neiškraipytą pasaulio suvokimą“.

Po gero pusvalandžio feisbuke atsirado dar vienas jo įrašas.

„Dieve, kaip puiku nebūti taikiniu. Kai tiksliai žinai, kad viskas, šį kartą jau tikrai viskas. Baigta. Nebenušaus. Dabar kelias dienas jiems bus šokas, tada porą savaičių bandys viską suvirškinti, o tada kelias savaites vieni kitus skalpuos už nepavykusią operaciją. Duos Dievas, gal ką ir atleis, tada iš viso turėsime daug laiko, o jei ir neatleis, vis tiek kelis mėnesius kurs naujas schemas, ieškos naujo vykdytojo, ginklų, pinigų ir spręs panašias technines problemas. Tai reiškia, kad iki tos akimirkos, kol neprasidėjo nauja paranoja, kol vėl nepradėjo medžioti, turiu kelis mėnesius. Mano nuomone, tai bus geriausi mėnesiai per pastaruosius mano gyvenimo metus. Vaikštinėju sau. Šypsausi. Gera, kad juos kur. Pateeenkintas. Dar kiek pamiegoti. Truputį pavargau“, – rašė A. Babčenka.

DELFI primena, kad Kijevas trečiadienį prisipažino, kad inscenizavo Kremlių kritikuojančio žurnalisto Arkadijaus Babčenkos nužudymą, siekdamas sugauti jį nužudyti norėjusius Rusijos agentus.

Pribloškiantis įvykių posūkis sukėlė pasipiktinimą ir išprovokavo diplomatinį ginčą.

Žurnalistai aiktelėjo ir pradėjo ploti, kai A. Babčenka pasirodė gyvas ir sveikas Ukrainos Saugumo tarnybos (SBU) spaudos konferencijoje Kijeve, praėjus mažiau nei 24 valandoms po valdžios atstovų pareiškimo, kad jis tris šūviais iš nugaros buvo nušautas savo namų Kijeve laiptinėje, užsakytos žmogžudystės stiliumi.

SBU vadovas Vasylis Hrycakas trečiadienį informavo, jog žurnalisto mirtis buvo inscenizuota, siekiant sugauti jį nužudyti norėjusius asmenis.

„Šia operacija mums pavyko sužlugdyti cinišką sąmokslą ir dokumentuoti, kaip Rusijos saugumo tarnybos ruošėsi šiam nusikaltimui“, – pareiškė V. Hrycakas.

Jis paskelbė, kad teisėsauga sulaikė įtariamą sąmokslo sumanytoją ir pridūrė, kad vien inicialu G. įvardytas Ukrainos pilietis, užverbuotas Rusijos specialiųjų pajėgų, siūlė sumokėti vienam samdomam žudikui 300 tūkst. JAV dolerių (257 tūkst. eurų), kad šis nužudytų žurnalistą.

Atsiprašė žmonos už „pragarą“

SBU vadovas taip pat padėkojo A. Babčenkai ir jo šeimos nariams, kurie, anot jo, žinojo apie slaptą operaciją.

Vis dėlto reporteris atsiprašė savo žmonos už „pragarą, kurį jai teko išgyventi tris dienas... bet kitokio pasirinkimo nebuvo“.

Dėl žinomo rusų korespondento ir buvusio kariškio „mirties“ kaltinimais apsikeitė Kijevas ir Maskva, o prie Rusijos ambasados Kijeve gyventojai padėjo gėlių ir nuotraukų.

Ukrainiečių pareigūnai, įskaitant premjerą Volodomyrą Hroismaną, apkaltino Kremlių surengus nužudymą, bet Maskva tai paneigė.

„Apgailėtinas triukas“

Paaiškėjus, kad A. Babčenka tebėra gyvas, Rusijos užsienio reikalų atstovė Marija Zacharova socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino šią žinią „puikia“, tačiau pasmerkė inscenizacijos „propagandinį poveikį“.

Nevyriausybinė organizacijaReporteriai be sienų“ (RSF) savo ruožtu pavadino inscenizaciją „apgailėtinu triuku“.

Operacija taip pat suabejojo tyrimus atliekantis žurnalistas iš Rusijos ir buvęs A. Babčenkos kolegą Andrejus Soldatovas.

„Manau, kad buvo peržengta didžiulė raudonoji linija. Babčenka yra žurnalistas, o ne policininkas, dėl Dievo meilės, ir mūsų darbo dalis yra pasitikėjimas, kad ir ką besakytų (JAV prezidentas Donaldas) Trumpas ir (Rusijos lyderis Vladimiras) Putinas apie melagingas žinias“, – tviteryje parašė jis.

„Džiaugiuosi, kad jis gyvas, tačiau jis net labiau diskreditavo žurnalistus ir žiniasklaidą“, – pridūrė jis.

Dažni grasinimai mirtimi

Pastaraisiais metais Ukrainoje buvo nužudyti dar du žmonės – vienas jų buvo nušautas dieną Kijevo gatvėje, o kitas žuvo sprogus jo automobiliui.

10-e praėjusio amžiaus ir 1-e šio amžiaus dešimtmečiuose A. Babčenka kariavo dviejose Rusijos kampanijose Čečėnijoje, o vėliau tapo karo korespondentu ir rašytoju. Jis ne kartą sakė sulaukęs grasinimų mirtimi.

A. Babčenka rašo virtinei žiniasklaidos priemonių, įskaitant svarbų opozicijos laikraštį „Novaja gazeta“, taip pat rašo tinklaraštį. Jis kaltino Rusijos valdžią žudant Kremliaus kritikus ir kurstant karus Ukrainoje, Sirijoje ir kitur.

Savo kareivišką patirtį Čečėnijoje jis aprašė knygoje „Vieno kareivio karas“ (One Soldier's War), išleistoje anglų kalba.

A. Babčenka iš Rusijos išvyko 2017 metų vasarį, sulaukęs grasinimų. Iš pradžių jis gyveno Čekijoje, paskui – Izraelyje, o galiausiai apsigyveno Kijeve.

Pastaruosius vienus metus jis vedė Krymo totoriams skirtos televizijos ATR laidą.

A. Babčenka išgarsėjo savo informaciniais reportažais iš fronto linijų, tarp jų ir Rytų Ukrainos, kur per konfliktą žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

Pastaraisiais metais jo skandalingi pranešimai kartais peržengdavo gero skonio ribas ir kai kurie jo kolegos bei sekėjai liovėsi skaityti jo komentarus socialiniame tinkle „Facebook“.