M. Saakašvilis pareiškė, kad atėmęs iš jo Ukrainos pilietybę ir išvaręs jį iš šalies P. Porošenka pažeidė tarptautinius įstatymus.

Kalbėdamas Hagoje politikas ir vienas teisės ekspertas nurodė, kad sankcijomis būtina priversti Ukrainos prezidentą grąžinti M. Saakašviliui pilietybę ir leisti jam sugrįžti į šalį. Jis taip pat sakė, kad reikia taikytis į turtą, kurį, jo manymu, Ukrainos lyderiai pavogė.

M. Saakašvilis tvirtino, jog kalbasi su įvairių Europos šalių įstatymų leidėjais apie galimą sankcijų taikymą P. Porošenkai ir jo sąjungininkams.

„Ieškome jų turtų visoje Europoje, kad juos konfiskuotume, nes jie buvo pavogti iš Ukrainos žmonių“, – pareiškė jis.

Tarptautinės teisės ekspertas Geoffrey Robertsonas sakė, kad tarptautinė diplomatija yra geriausias būdas M. Saakašviliui siekti savo tikslų. Jis negali kreiptis į Europos teismus, kol neišmėgins visų teisinių galimybių lėtoje Ukrainos teismų sistemoje.

„Nėra jokio greito sprendimo, kurį siūlytų Europos teisė, – sakė M. Saakašvilį į Hagą atlydėjęs G. Robertsonas. – Metas imtis diplomatinių veiksmų, kad būtų užtikrinta, jog Ukraina pakeis savo poziciją, duos jam pilietybę ir leis jam grįžti.“

M. Saakašvilis nuo 2004-ųjų iki 2013-ųjų ėjo Gruzijos prezidento pareigas, o vėliau tuometinis jo bendražygis P. Porošenka skyrė jam Odesos srities gubernatoriaus pareigas. Tačiau M. Saakašvilis ėmė kritikuoti Ukrainos lyderį dėl nesugebėjimo pažaboti korupciją ir surengė prieš vyriausybę nukreiptų protestų.

Kovą Gruzijos eksprezidentas buvo suimtas ginkluotų, kaukėtų vyrų ir išsiųstas į Lenkiją.

Jo išsiuntimas iš šalies reiškia, kad jis veikiausiai negalės dalyvauti kitąmet vyksiančiuose Ukrainos prezidento rinkimuose.

„Neturiu asmeninių ambicijų, – sakė M. Saakašvilis, paklaustas apie artėjančius rinkimus. – Bet turiu ambicijų padėti Ukrainos demokratijai, padėti Ukrainai jos kovoje su korupcija.“