Kovo 4 d. Skripalius rado susmukusius ant suolelio, bet Solsberio apygardos ligoninės medikai iš pradžių nežinojo, kas jiems yra.

Slaugos personalo direktorė Lorna Wilkinson sakė, kad ypač sunerimta, kai į ligoninę paguldė policininką Nicką Bailay su panašiais simptomais.

Ji pasakojo „BBC Two“ laidoje „Newsnight“, kad ligoninės medikai sunerimo – nejau viskas neapsiribos dviem sunkiais pacientais su neaiškiais simptomais, nejau bus daugiau aukų.

Tą vakarą budėjusi palatos seselė Sarah Clark pridūrė – baimintasi, kad ir ligoninės darbuotojus gali užkrėsti. Tiesa, jokių apsaugos priemonių medikai nesiėmė.

Kai paaiškėjo, kas nutiko pacientams, ligoninės personalas nedėjo daug vilčių, kad jie pasveiks.

Bet po kelias savaites trukusio gydymo, konsultuojantis su specialistais iš netoliese esančios „Porton Down“ tyrimų centro, Skripalius išleido iš ligoninės ir išsiuntė toliau sveikti į viešai neskelbiamą vietą.

Pirmą kartą ligoninės medikai išsamiai papasakojo apie Skripalių atvejį ir savo reakcijas.

Nė sapne nesapnuota

Medicinos darbuotojų pasakojimai atskleidžia, kokius svarbius sprendimus jiems kartais tekdavo priimti – skubų pacientų patalpinimą į intensyviosios priežiūros skyrių, stiprius raminamuosius, siekiant užkirsti kelią galimai žalai smegenims. Jie pasitelkė ir „Porton Down“ ekspertų patarimus, tyrimus ir siūlomas gydymo priemones.

Kai Skripalius rado, iš pradžių įtarė, kad jiems – perdozavimas opiatais.

„Mums pranešė, kad priimamajame – du kritinės būklės pacientai ir kad juos atgabens į skyrių“, – prisimena seselė S. Clark.

Bet kai policija išsiaiškino, kad S. Skripalis – buvęs Rusijos žvalgybos agentas, pranešė apie tai medikams ir buvo nutarta, kad jie galėjo tapti išpuolio aukomis.

Ligoninėje paskelbė apie neeilinį atvejį, o Skripalius ėmė saugoti policija.

„Kalbėjau su atsakinga sesele, – prisimena ligoninės intensyviosios priežiūros skyriaus vyresnysis konsultantas daktaras Duncanas Murray. – Tokio pokalbio nė sapne nebūčiau sapnavęs. Tai istorija apie žinomą rusų žvalgybos agentą, kuris neaiškiomis aplinkybėmis atsidūrė ligoninėje.“

Tęsdami gydymą medikai atmetė pradinę teoriją apie apnuodijimą opiatais, nes suprato, kad pacientams – tipiniai apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga simptomai.

Ligoninės intensyviosios priežiūros skyriaus konsultantas daktaras Stephenas Jukesas sakė: „Kai sužinojome, kad tai – nervus paralyžiuojanti medžiaga, nesitikėjome, kad jie išgyvens. Išbandėme visus gydymo metodus. Užtikrinome geriausią medicininę priežiūrą, tačiau viskas rodė, kad jie neišgyvens.“

Abiem Skripaliams leido stiprius raminamuosius, todėl jie toleravo aparatus, prie kurių prijungti, be to, tai saugojo smegenis nuo žalos – galimo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga padarinio.

Po kiek laiko raminamųjų dozę sumažino, o ventiliaciją iš burnos perkėlė į trachėją, ką rodė ryškus randas ant Julijos Skripal kaklo, kai ji kalbėjo per televiziją po išleidimo iš ligoninės.

Kai pacientai atgavo sąmonę, medikai turėjo kruopščiai apsvarstyti, ką jiems galima sakyti, netrukdant policijos tyrimui, ir nuspręsti, kad galima leisti pacientus apklausti detektyvams.

Daktarė Christine Blanshard aiškino: „Tai labai sudėtingi sprendimai, nes viena vertus, nori užtikrinti pacientus, kad jie saugūs, kad jais rūpinamasi, kita vertus, nenori suteikti jiems informacijos, kuri vėliau apsunkintų apklausas policininkams.“

„Vis dar mokomės“

Gydytojai ir seselės, rūpindamiesi pacientais, reikalavo, kad tarptautiniai inspektoriai gautų teismo orderį, prieš paimant Skripalių kraujo mėginį.

S. Jukesas aiškino: „Tai pacientai, esantys sudėtingoje padėtyje, jiems reikėjo gynėjo, o be teismo orderio negalėjo leisti, kad kas nors vyktų be jų sutikimo.“

Kai Skripalių būklė stabilizavosi ir jie galėjo kalbėti, svarbiausias medikų rūpestis buvo, kaip stimuliuoti svarbiausio fermento, acetilcholinesterazės, gamybą, kad atkurtų visas organizmo funkcijas.

Po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga organizme tai vyksta natūraliai, tik šis procesas gali užtrukti daug mėnesių.

Gydytojo D. Murray teigimu, ligoninė sulaukė tarptautinių ekspertų, taip ir „Porton Down“ specialistų pagalbos.

Laboratorijoje, kurioje atliekama cheminių ginklų ekspertizė, buvo daromi tyrimai ir siūlomi gydymo metodai.

Buvo išbandyti pakoreguoti žinomų gydymo būdai. Anot D. Jukeso, spartus Skripalių taisymasis buvo labai maloni staigmena, kurią iki galo sunku paaiškinti.

Juliją iš Solsberio apygardos ligoninės išrašė balandžio 9 d., ji prieš savaitę viešai padėkojo ligoninės medikams. Jos tėvą išrašė iš ligoninės gegužės 18 d.

Gydytojas D. Murray gyrė puikų daktarų komandinį darbą, seselių priežiūrą ir atsidavimą.

Be abejo, dėl Skripalių sveikatos dar ilgai kils klausimų. Ch. Blanshard teigė, kad jiems ilgai reikės paramos ir pabrėžė: „Turime didžiulės patirties, gydydami tris pacientus po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, manau, drąsiai galima sakyti, kad vis dar mokomės.“