"Artimiausias dvi dienas paskirsiu tam, kad įtikinčiau Pilietinę platformą atnaujinti derybas ir suformuoti koaliciją", - pažymėjo jis.

Pasak K.Marcinkiewicziaus, suformuoti "Įstatymo ir teisingumo" bei Pilietinės platformos koalicinę vyriausybę vis dar įmanoma. "Klausimai, dėl kurių nesutariame, yra rimti, bet jie sudaro tik 10 proc. visos programos", - pridūrė jis.

K.Marcinkiewiczius pažymėjo, kad skubotas Seimo pirmininko išrinkimas galėjo būti jo partijos "Įstatymo ir teisingumo" klaida.

Jis nurodė iki penktadienio parengsiantis vyriausybės programą ir dar kartą pristatysiantis ją Pilietinės platformos politikams.

Tuo tarpu Ką tik išrinktas Lenkijos Seimo pirmininkas Marekas Jurekas ketvirtadienį radijui "One" sakė, kad yra pasirengęs atsistatydinti, jei toks žingsnis padėtų jo partijai "Įstatymas ir teisingumas" suformuoti valdančiąją koaliciją su Pilietine platforma.

"Sutikau užimti šį postą būdamas įsitikinęs, kad Seimo darbas turėtų būti organizuotas ketveriems metams... Tačiau tuo pačiu metu pareiškiau, kad, jei tai bus būtina ieškant sprendinio dėl sklandesnio būsimos vyriausybės bendradarbiavimo su parlamentu ir koalicijos partijų bendradarbiavimo, aš nebūsiu kliūtis", - sakė M.Jurekas.

Trečiadienį, išrinkus M.Jureką žemųjų parlamento rūmų pirmininku, Pilietinė platforma pasitraukė iš derybų su "Įstatymu ir teisingumu" dėl koalicijos formavimo.

Naujasis Seimo pirmininkas sakė, kad koalicinė vyriausybė būtų geriau už "Įstatymo ir teisingumo" mažumos vyriausybę, nes galėtų dirbti efektyviau. Jis taip pat pažadėjo toliau stengtis, kad tokia vyriausybė būtų suformuota.

Lenkijos paskirtasis ministras pirmininkas Kazimierzas Marcinkiewicius ketvirtadienį taip pat paragino būsimosios koalicijos partnerius penktadienį atnaujinti derybas dėl jo ekonominių pasiūlymų. "Esu pasirengęs jau rytoj pateikti pakeistą ekonomikos programą", - sakė jis per spaudos konferenciją.

Lenkijos prezidentas: gali tekti rengti pirmalaikius rinkimus

Tuo tarpu kadenciją baigiantis Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis ketvirtadienį pareiškė, kad centro dešiniųjų partijų nesugebėjimas susitarti dėl valdančiosios koalicijos gali baigtis pirmalaikiais rinkimais.

A.Kwasniewskis apie tokią galimybę užsiminė savo komentaruose naujienų agentūrai PAP. "Nauji rinkimai kelia grėsmę Lenkijai, bet dabartinėje situacijoje jie yra reali galimybė, apie kurią galima kalbėti", - žurnalistams sakė prezidentas.

"Tikiuosi, kad šie mano žodžiai turės konstruktyvų poveikį ir paskatins "Įstatymą ir teisingumą" su Pilietine platforma sudaryti daugumos koaliciją", - pridūrė jis.

A.Kwasniewskis, kuris prezidento pareigas eis iki gruodžio 23 dienos, nurodė, kad esant būtinybei pirmalaikiai rinkimai galėtų įvykti sausio 15-ąją.

D.Tuskas: Pilietinės platformos taryba šią savaitę nesusitiks

Nepaisant ankstesnių planų, Pilietinės platformos nacionalinė taryba šią savaitę nesusitiks, ketvirtadienį pranešė jos lyderis Donaldas Tuskas. Tarybos susitikimas neįvyks, nes ji turėjo nuspręsti, ar Pilietinei platformai sudaryti koaliciją su partija "Įstatymas ir teisingumas", žurnalistams teigė D.Tuskas.

Dabar tokio reikalo nėra, sakė D.Tuskas ir pridūrė, kad savo kolegoms jis gali pranešti tik tai, kad bus sudaryta kita koalicija.

D.Tuskas pabrėžė, kad jis nemato jokios galimybės toliau derėtis su "Įstatymu ir teisingumu", ir pažymėjo netikįs būsimo ministro pirmininko Kazimierzo Marcinkiewicziaus, išreiškusio viltį, kad platforma sugrįš į derybas, pareiškimais.

"Įstatymas ir teisingumas" laimėjo rinkimus ir dabar galės įgyvendinti savo planą, sakė D.Tuskas.

Paklaustas, kas turėtų įvykti, kad būtų suformuota Pilietinės platformos ir "Įstatymo bei teisingumo" koalicija, jis atsakė nežinantis. Stebėdamas tai, ką daro broliai Kachynskiai, aš nematau nieko, kas galėtų pakeisti šį įvykių kursą, teigė D.Tuskas.

Trečiadienį D.Tuskas apkaltino "Įstatymą ir teisingumą" susimokius su kitomis partijomis, kad įtakingas parlamento pirmininko postas neatitektų liberalui Bronislawui Komorowskiui. Į šį postą buvo išrinktas paskutinę minutę "Įstatymo ir teisingumo" pasiūlytas kandidatas, konservatyvusis Marekas Jurekas.

"Įstatymas ir teisingumas" priėmė taktinį sprendimą su "Savigyna" ir (ultrakatalikiškąja) Lenkijos šeimų lyga. Šiandien mes nematome galimybės pratęsti derybas su "Įstatymu ir teisingumu", - teigė D.Tuskas.

"Atmetu bet kokią galimybę derėtis, kai siekiama visą valdžią sukoncentruoti rankose tų žmonių, kurie galvoja tik apie visos valdžios turėjimą", - sakė D.Tuskas, kuris praėjusį sekmadienį netikėtai pralaimėjo prezidento rinkimus savo varžovui, vienam iš "Įstatymo ir teisingumo" įkūrėjų Lechui Kaczynskisui.