2014 m. liepos 17 d. reisu MH17 (Amsterdamas–Kvala Lumpūras) skridęs „Boeing 777“ sudužo Donecko srityje. Žuvo visi 298 lėktuvu skridę žmonės.

Jau kitą dieną Ukrainos Saugumo tarnyba aptiko kelis perimtus pokalbius telefonu, informuoja portalas „charter97“.

Liepos 14 d. tuometinis savavališkai pasiskelbusios „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) gynybos ministro pavaduotojas Olegas Bugrovas skundžiasi Andrejui Ivanovičiui, šaukiniu Orionas, kad ukrainiečių lėktuvai apšaudo separatistų pozicijas prie Luhansko Stanicos miestelio. Orionas atsako: „Jie keršija už (numuštus) lėktuvus. Liko tik pora dienų. Jau turime (zenitinį raketų kompleksą) „Buk“ ir (necenzūrinis žodis) numušime.“

Tyrėjams ilgai nepavyko nustatyti, kas toks Orionas. Buvo aišku tiek, kad tai aukšto rango rusų karininkas.

Ekspertai ir žurnalistai atkreipė dėmesį į aukštą, beveik moterišką šio žmogaus balsą.

Jo tarnybinį telefoną „Bellingcat“ ir „The Insider“ rado „Get Contact“ bazėje. Tikėtinas įtariamasis – Andrejus Ivanovičius Ivanikovas iš GRU. Iš jo numerio buvo atlikta mokėjimų Maskvos internetinėse parduotuvėse.

„Įvedus šį telefono numerį į „Google“, pirma nuoroda – į Ivanikovo adresą. Pagal šią pavardę „Bellingcat“ ir „The Insider“ rado O. Ivanikovo sūnų, kuris šiuo metu gyvena ir dirba Šveicarijoje. Per sūnų pavyko rasti namų telefoną. Po to beliko patvirtinti, kad Ivanikovas – iš tiesų Orionas, taigi „The Insider“ ir „Bellingcat“ paskambino namų telefonu. Ragelį pakėlė puikiai pažįstamas moteriškas balsas“, – rašoma publikacijoje.

Tyrėjai išsiaiškino, kad Olegas Ivanikovas gimė 1967 m. tuometinėje Vokietijos demokratinėje respublikoje sovietų kariškio šeimoje. 2004 m. jis išvyko į Pietų Osetiją Andrejaus Ivanovičiaus Laptevo vardu – iš pradžių kaip Saugumo tarybos pirmininkas, o nuo 2006 iki 2008 m. buvo nepripažintos respublikos gynybos ministras.

Pietų Osetijos politikas Davidas Sanakojevas patvirtino „The Insider“, kad A. Laptevo neįprastai aukštas, beveik moteriškas balsas.

„Tai – dar vienas patvirtinimas, kad Laptevas ir Ivanikovas – vienas ir tas pats asmuo. „Bellingcat“ šaltinis iš taikdarių operacijos Pietų Osetijoje 2006–2008 m. dalyvių atpažino Ivanikovo nuotraukoje žmogų, kurį pažinojo kaip Pietų Osetijos gynybos ministrą Andrejų Laptevą. Įdomu, kad net eidamas ministro pareigas Laptevas-Ivanikovas sėkmingai išvengdavo situacijų, kuriose jo veidas ar balsas galėtų pasirodyti spaudoje“, – rašo tyrimo autoriai.

2014 m. liepą Ivanikovas, gavęs šaukinį Orion, vadovavo LLR štabų darbui Krasnodone ir Luhanske, pasakojo šaltiniai iš separatistinių struktūrų. Jam buvo pavaldi Dmitrijaus Utkino grupė iš privačios kompanijos „Vagner“.

„Perimti telefono pokalbiai rodo, kad O. Ivanikovas vadovavo kariniams veiksmams vietoje, o pats nurodymus gaudavo iš generolo (Nikolajaus) Tkačevo, buvusio, savaime suprantama, Rusijos teritorijoje“, – rašoma straipsnyje.

2017 m. gruodį „Bellingcat“ ir „The Insider“ rašė, kad N. Tkačevas gali būti pagrindinis įtariamasis Malaizijos lėktuvo katastrofos byloje, kurio tarptautinė tyrėjų grupė ieško kaip asmens su šaukiniu Delfinas.

Ukrainos saugumo tarnybos ir „Bellingcat“ tyrėjų komandos duomenimis, „Buk“ pristatymą į Donbasą organizavo Rusijos kariuomenės karininkas Sergejus Dubinskis (šaukinys – Chmuryj, liet. Paniuręs).

DELFI primena, kad Europos Sąjunga ir NATO penktadienį paragino Rusiją prisiimti atsakomybę dėl Malaizijos oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos 2014 metais.

Šis raginimas paskelbtas tarptautiniams tyrėjams priėjus prie išvados, kad raketa, kuria virš Ukrainos buvo numuštas šis lėktuvas, buvo atvežta iš vienos rusų kariuomenės brigados.

„Europos Sąjunga ragina Rusijos Federaciją prisiimti atsakomybę ir visapusiškai bendradarbiauti siekiant užtikrinti atskaitomybę“, – sakoma ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini paskelbtame pareiškime.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas atskirame pareiškime pažymėjo, kad Olandijai ir Australijai penktadienį paskelbus, jog laiko Rusiją atsakinga už orlaivio numušimą virš Rytų Ukrainos, jis taip pat ragina Maskvą prisiimti atsakomybę.

Pasak buvusio Norvegijos ministro pirmininko, reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimas yra „pasaulinė tragedija, todėl už ją atsakingieji privalo atsakyti“.

Tyrimo išvadose sakoma, kad 2014 metų liepos 17 dieną į lėktuvą pataikiusi Rusijoje pagaminta raketa BUK buvo atvežta iš vienos rusų kariuomenės brigados Kurske.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Malaysia Airlines“ laineris „Boeing 777“, kuriame buvo 298 žmonės, buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytinėje Donecko srityje.

Žuvo visi lėktuve buvę žmonės, daugiausia olandai. Iš viso lėktuvu skrido 17 valstybių, taip pat ir Australijos, piliečiai.