Tuo tarpu Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad kitą mėnesį planuojamas viršūnių susitikimas galėtų padėti Pchenjanui suvokti savo „puikų potencialą“.

„Tikrai tikiu, kad Šiaurės Korėja turi puikų potencialą ir vieną dieną bus didi ekonominė ir finansinė valstybė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

Kim Jong Unas dėl to su manimi sutinka. Taip įvyks!“ – pareiškė prezidentas ir patvirtino, kad JAV delegacija „atvyko į Šiaurės Korėją rengtis viršūnių susitikimui“.

Optimistiška D. Trumpo kalba yra akivaizdus kontrastas vos prieš tris dienas išsakytiems jo komentarams, kuriais jis dėl Šiaurės Korėjos „atviro priešiškumo“ atšaukė susitikimą su jos lyderiu Kim Jong Unu. Kilus nepaprastam diplomatiniam sujudimui, kuriam pirmiausia vadovavo Pietų Korėja, viršūnių susitikimas, regis, vėl planuojamas ir rengiamas.

Kim Jong Unas ir Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas šeštadienį netikėtai susitiko Panmundžome gelbėti birželio 12 dieną Singapūre planuojamo JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo.

Paskelbdama apie sekmadienį surengtas žemesnio lygio derybas, JAV valstybės departamento atstovė Heather Nauert sakė: „Toliau rengiamės prezidento ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimui.“

Laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad amerikiečių delegacijai, dalyvavusiai susitikime Panmundžome Korėjos pusiasalį dalijančioje demilitarizuotoje zonoje vadovavo buvęs JAV ambasadorius Pietų Korėjoje Sung Kimas, anksčiau dalyvavęs derybose su Šiaurės Korėja branduoliniu klausimu.

Pranešime nurodoma, kad amerikiečiai susitiko su Šiaurės Korėjos užsienio reikalų viceministre Choe Son Hui.

Kol kas vis dar neaišku, kaip D. Trumpas ir Kim Jong Unas galėtų išspręsti numanomus didžiulius lūkesčių dėl istorinio susitikimo skirtumus. Tačiau analitikai sekmadienį reiškė vis tvirtesnį įsitikinimą, kad viršūnių susitikimas visgi įvyks.

Balansavimas ties pavojinga riba

Numanoma pažanga tai nutrūkstančiose, tai vėl atnaujinamose derybose buvo padaryta po kelių įtemptų diplomatinio balansavimo ties pavojinga riba dienų.

Nepraėjus 24 valandoms po viršūnių susitikimo atšaukimo D. Trumpas pakeitė nuomonę ir pareiškė, kad susitikimas dar galėtų įvykti. Tai jis paskelbė po surengtų vaisingų derybų su Šiaurės Korėjos pareigūnais.

„(Viskas) juda labai puikiai, – šeštadienį Baltuosiuose rūmuose pareiškė prezidentas. – Tebesitikime (susitikimo) birželio 12-ąją Singapūre. Niekas nepasikeitė.“

Staigus jo sprendimas pasitraukti iš susitikimo pribloškė Pietų Korėją ir Moon Jae-iną, kuris tarpininkavo įtampos tarp Vašingtono ir Pchenjano mažinimui.

Tačiau D. Trumpo sprendimą atšaukti susitikimą lydėjo laiškas Kim Jong Unui, kuriame griežta retorika buvo derinama su kone maldavimu sugrąžinti viską į vėžes. Kai kurie kritikai šaipėsi iš laiško tono, bet juo galbūt buvo pasiektas norimas rezultatas.

„Sutiko lygiavertį varžovą“

Jamesas Clapperis, kuris prezidentaujant D. Trumpo pirmtakui Barackui Obamai vadovavo Nacionalinei žvalgybai, televizijai CNN sakė: „Palaikau laišką, kurį nusiuntė prezidentas Trumpas ... Tam tikrais atžvilgiais Kim Jong Unas sutiko lygiavertį varžovą – mūsų labai nešablonišką prezidentą.“

Victoras Cha, kuris buvo prezidento George'o W. Busho patarėjas Šiaurės Korėjos klausimais ir, kaip pranešta, pretendavo į Amerikos ambasadoriaus Pietų Korėjoje postą, sekmadienį sakė dabar esantis tikras, kad viršūnių susitikimas įvyks.

Moon Jae-ino ir D. Trumpo administracijos labai nori šio susitikimo, „ir Kim Jong Unas sako, kad nori viršūnių susitikimo, taigi jis įvyks“, sakė V. Cha.

Tačiau vis dar yra akivaizdžių skirtumų kalbant apie tai, ką abi šalys tikisi pasiekti.

Vašingtonas nori, kad Šiaurės Korėja greitai atsisakytų visų savo branduolinių ginklų ir sutiktų su griežtomis inspekcijomis, o mainais siūlo sankcijų sušvelninimą ir ekonominę naudą.

Pchenjanas kitaip įsivaizduoja denuklearizaciją ir labai nerimauja, kad atsisakius atgrasomosios priemonės šalis ir jos lyderis taps pažeidžiami, ypač dėl nemažo JAV karinio kontingento Pietų Korėjoje.

Kim Jong Unas „kone emociškai ir asmeniškai psichologiškai prisirišęs prie šių branduolinių ginklų“, sekmadienį televizijos ABC laidai „This Week“ sakė JAV senatorius Marco Rubio.

„Dėl jų jis jaučiasi autoritetingas, dėl jų jis jaučiasi galingas“, – sakė M. Rubio.

Jei D. Trumpas nesugebės susiderėti dėl denuklearizacijos ir nenorės gyventi pasaulyje, kuriame Šiaurės Korėja kelia branduolinę grėsmę, tuomet „kažkuriuo metu teks kažką dėl jų daryti“, pridūrė senatorius.