Sprendimą nužudyti priešą Kim Jong Unas priima be jokių skrupulų. Tai liudija ne vienas žinomas atvejis. Kur kas labiau šokiruoja, kad tokio likimo yra sulaukę ir keli jo šeimos nariai, rašo news.com.au.

Pastaraisiais metais su Šiaurės Korėjos diktatoriumi buvo siejamas ne vienas kraugeriškas susidorojimas. Ypač verta paminėti 2016 metais nužudytą vyresnįjį jo brolį Kim Jong Namą ir 2013 metais jo dėdei Jang Song Thaekui įvykdytą viešąją egzekuciją.

Ką tik pasirodžiusioje knygoje, pavadinimu „Slaptažodis iš trečio aukšto“, pamėginta kuo tiksliau įvardyti pagrindinę priežastį, lėmusią diktatoriaus žudymo užmojus. Knygoje teigiama, kad dėl to kalti komplikuoti jo santykiai su motina.

Minėtos knygos autorius, buvęs aukščiausio rango Šiaurės Korėjos diplomatas Thae Yong Ho, tvirtina, kad ryšiai tarp artimiausių diktatoriaus giminių buvo kur kas labiau dinamiški, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsniu, rašo „The New York Times“.

Kim Jong Uno senelis iš tėvo pusės niekada nepritarė savo sūnaus santuokai su Ko Young Hee, mat ji buvo gimusi užsienyje – Japonijoje. Ši aplinkybė pagal Šiaurės Korėjoje priimtiną statusų paskirstymo tvarką automatiškai nukelia ją į žemiausią ir labiausiai priešišką klasę.

Dėl šios priežasties 2004 metais, kai Ko Young Hee mirė, jos gyvenimo istorija ir asmeniniai duomenys tapo valstybine paslaptimi, nes galėjo sukelti abejonių dėl nepriekaištingos Kimų dinastijos kilmės.

Jang Song Thaekas

Kim Jong Unas manė, kad dėl įtemptų senelio ir motinos santykių kaltas Jang Song Thaekas. Šis įsitikinimas tikrai galėjo būti vienu iš veiksnių, nulėmusių sprendimą nužudyti brolį. Rašydamas apie egzekuciją Thae Yong Ho apibūdina Kim Jong Uną kaip „nepakantų, impulsyvų ir ūmaus būdo“ individą.

Thae Yong Ho Šiaurės Korėją paliko 2016 metais. Jis laikomas aukščiausio rango pareigūnu, pabėgusiu iš uždarosios valstybės. Nuo to laiko jis pateikė Vakarų pasauliui ne vieną vertingą įžvalgą, praskleidusių Kimų šeimą gaubiančią uždangą.

Pernai, kalbėdamas su kanalu „Al Jazeera“, Thae Yong Ho užsiminė, kad Kim Jong Uno ryšiai su šeima nebuvo tokie kaip jo tėvo arba senelio, ir tai paaiškina, kodėl būtent jis perdėm nesvyruodamas vykdė šeimos narių egzekucijas.

„Kim Jong Unas yra kitoks, nes nejaučia solidarumo su šeimos nariais ir giminėmis. Jis juk buvo slepiamas berniukas“, – sakė neseniai pasirodžiusios knygos autorius.

„Iki pat šios dienos Kim Jong Unas negali pademonstruoti nė vienos savo nuotraukos su seneliu, nes jo senelis, Kim Il Sungas, nežinojo apie šio anūko, Kim Jong Uno, egzistavimą. Taigi jis nejaučia solidarumo su šeimos nariais“, – pridūrė Thae Yong Ho.

Iš Šiaurės Korėjos pabėgęs buvęs pareigūnas taip pat teigė, kad Kim Jong Uną dažnai apima nesaugumo jausmas ir persekiojimo manija, kad jis jaučiasi taip, tarsi būtų nuolat niekinamas uoliais savo pirmtakų sekėjais buvusių vyresnės kartos pareigūnų.

Kim Jong Unas, Jang Song Thaekas

Thae Yong Ho netiki, kad Šiaurės Korėja galėtų visiškai atsisakyti branduolinio arsenalo.

„Šiaurės Korėja, kitaip nei mes, nemano, kad atsisakyti branduolinio ginklo reiškia visiškai, užtikrintai ir negrįžtamai nusiginkluoti, – sakė Thae Yong Ho per spaudos konferenciją Seule, rašo „The Korea Times“. – Ji gali sumažinti branduolinių ginklų skaičių, bet galutinis jos tikslas – likti branduoline valstybe, atrodančia taip, tarsi branduolinio ginklo neturėtų.“

Šiaurės Korėjos režimą Thae Yong Ho yra palyginęs su nacistine Vokietija, be to, pareiškė nemanąs, kad lyderio režimas vieną dieną galėtų būti nuverstas sukilusių žmonių.

Korėjos centrinė naujienų agentūra – valstybinė Šiaurės Korėjos tarnyba – nuo 2016 metų ne vieną kartą smerkė Thae Yong Ho, lygino jį su visuomenės padugnėmis ir kaltino dėl išsakytos kritikos.

Visiškai neseniai ta pati agentūra apkaltino Pietų Korėją dvigubų standartų vaikymusi.

Pietų Korėja žadėjo kartu su mumis stengtis, kad Korėjos pusiasalyje įsivyrautų taika, gerovė ir vienybė, tačiau vėliau prisijungė prie veiksmų, akivaizdžiai prieštaraujančių šiems pažadams“, – skelbė agentūra.

Naujienų Šiaurės Korėjai rengėjai taip pat pareiškė, kad suteikdama žodį Thae Yong Ho Pietų Korėja „išstatė atmatą Nacionalinėje Asamblėjoje ir taip pamynė mūsų savigarbą bei išdergė režimą“.