Per spaudos konferenciją ketvirtadienio popietę JAV prezidento padėjėjo Azijos regionui pavaduotojas Mattas Pottingeris nesileisdamas į detales pareiškė, kad D. Trumpo sprendimą atšaukti susitikimą lėmė nesklandumai Singapūre.

Jis akcentavo, kad tai ir buvo vienas iš esminių pasikeitusių planų veiksnių.

„Deja, bet Jungtinėms Valstijoms apsispręsti padėjo ne vienas netesėtas pažadas“, – sakė M. Pottingeris.

M. Potingeris atskleidė, kad Baltieji rūmai į Singapūrą pasiuntė savo komandą, kurioje buvo mažiausiai vienas Baltųjų rūmų personalo narys. Ji turėjo susitikti su Šiaurės Korėjos delegacija ir aptarti galimo viršūnių susitikimo logistikos klausimus.

„Jie pralaukė tris dienas. Šiaurės Korėjos atstovai taip ir nepasirodė. Jie mūsų neįspėjo, nepranešė. Tiesiog apgavo“, – kalbėjo M. Potteris.

Apie tai niekas garsiai nekalbėjo iki praeitos savaitės, kai vienas Šiaurės Korėjos valdžios pareigūnas pavadino JAV viceprezidentą Mike‘ą Pence‘ą „politine lėle“.

„Per pastarąsias šešias dienas Jungtinės Valstijos ne kartą bandė komunikuoti su Šiaurės Korėjos žmonėmis, bet taip ir nesulaukė jokio atsakymo dėl birželio 12 dieną planuoto susitikimo“, – akcentuoja Baltųjų rūmų šaltinis.

Ankstų ketvirtadienį Baltieji rūmai paviešino D. Trumpo laišką Kim Jong Unui, kuriame kalbama apie apgailestavimą dėl nesugebėjimo susitarti dėl viršūnių susitikimo.

Be to, jame Šiaurės Korėja perspėjama apie „gausų ir galingą“ JAV branduolinį arsenalą, „kuris, meldžiuosi, niekada nebus panaudotas“.

M. Pottingeris akcentuoja, kad D. Trumpas diktavo laišką Kim Jong Unui – kitaip tariant, kiekvienas žodis yra jo.