„Staiga paskelbtas pareiškimas apie atšaukiamą viršūnių susitikimą mums buvo netikėtas. Galime tik labai dėl jo apgailestauti“, – sakoma užsienio reikalų ministro pirmojo pavaduotojo Kim Kye Gwano pareiškime, kurį išplatino valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Dar kartą pareiškiame Jungtinėms Valstijoms, kad norime bet kuriuo laiku ir bet kokiu formatu sėsti prie derybų stalo spręsti problemos“, – pridūrė viceministras.

D. Trumpas ketvirtadienį atšaukė birželio 12-ąją Singapūre turėjusį įvykti susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, apkaltinęs Pchenjano režimą „atviru priešiškumu“. Jis taip pat griežtai įspėjo Šiaurės Korėjos nesiimti jokių „kvailų ar neapgalvotų veiksmų“.

Penktadienį paskelbtame pareiškime Kim Kye Gwanas pažymėjo, kad Šiaurės Korėjos lyderis dėjo pastangas, kad susitikimas su D. Trumpu įvyktų, ir jam ruošėsi.

„Mūsų Pirmininkas sakė, kad susitikimas su prezidentu D. Trumpu būtų gera pradžia, ir dėjo pastangas, kad jis įvyktų“, – sakė viceministras.

Prieš pat D. Trumpui paskelbiant sprendimą atšaukti susitikimą, Šiaurės Korėja įvykdė pažadą likviduoti savo branduolinių bandymų poligoną.

Pungjė-ri poligonas, kuriame Šiaurės Korėja surengė visus šešis savo branduolinius bandymus, buvo sunaikintas per virtinę sprogimų stebint užsienio žurnalistams.