Apie tai praneša Baltieji rūmai.

D. Trumpas ketvirtadienį atšaukė birželio 12-ąją Singapūre turėjusį įvykti susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu dėl Pchenjano „milžiniško pykčio ir atviro priešiškumo“.

JAV prezidentas pavadino tai „praleista galimybe“ ir „tikrai liūdna akimirka istorijoje“.

Ketvirtadienį Baltųjų rūmų paviešintame D. Trumpo laiške Kim Jong Unui sakoma, kad, JAV prezidento manymu, „šiuo metu būtų netinkama surengti šį ilgai planuotą susitikimą“.

JAV lyderis pareiškė, kad šiaurės korėjiečiai kalba apie savo branduolinius pajėgumus, „bet mūsiškiai (pajėgumai) yra tokie didžiuliai ir galingi, jog meldžiu Dievo, kad jų niekada nereikėtų panaudoti“.

Gegužės 23 d. skelbta, kad Šiaurės Korėja dar kartą pagrasino atšaukti planuojamą viršūnių susitikimą su JAV prezidentu D. Trumpu. Šalies užsienio reikalų viceministrė Choe Son Hui „tamsuoliškais ir kvailais“ pavadino naujausius JAV viceprezidento Mike'o Pence'o pasakytus žodžius, pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Aš negaliu sulaikyti savo nuostabos dėl tokių tamsuoliškų ir kvailų teiginių, nuskambėjusių iš JAV viceprezidento lūpų, – teigiama KCNA išplatintame viceministrės pareiškime. – Me nei maldausime JAV dialogo, nei stengsimės jas įtikinti, jei jos nenori su mumis kalbėtis“. Choe Son Hui sakė, kad rekomenduos Kim Jong Unui atšaukti viršūnių susitikimą, jei Vašingtonas ir toliau išsakys tokius grasinimus“.

M. Pence'as pirmadienį paskelbtame interviu įspėjo Kim Jong Uną, kad šis neturėtų provokuoti D. Trumpo.
Tai esą būtų „didelė klaida“. Viceprezidentas taip pat sakė, kad Šiaurės Korėjai gali baigtis kaip Libijai, jei Kim Jong Unas nesudarys „sandorio“.

Buvusį Libijos diktatorių praėjus keleriems metams po atominių ginklų atsisakymo nužudė JAV remiami sukilėliai.

D. Trumpas antradienį pareiškė, kad birželio 12 dieną Singapūre planuojamas jo susitikimas su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu gali būti atidėtas, tačiau jis pabrėžė esąs įsitikinęs, kad jo kolega yra „rimtai“ nusiteikęs dėl denuklearizacijos.

„Birželio 12-ąją gali nepavykti (susitikti su Kim Jong Unu)“, – pareiškė JAV vadovas.

„Jei tai neįvyks (tądien), galbūt įvyks vėliau“, – sakė D. Trumpas Baltuosiuose rūmuose prasidėjus jo susitikimui su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu.

Vis dėlto JAV vadovas tuomet pridūrė esąs įsitikinęs, kad Kim Jong Unas yra pasiryžęs atsisakyti savo branduolinės programos, nors tarptautinėje bendruomenėje būgštauta, kad Pchenjanas gali persigalvoti.

„Manau, kad jis (nusiteikęs) rimtai. Manau, kad jis tikrai (nusiteikęs) labai rimtai“, – sakė D. Trumpas apie Pchenjano denuklearizaciją. „Jis bus itin laimingas, – sakė JAV prezidentas apie Kim Jong Uną, jei jų susitarimas bus įgyvendintas. – Jis bus labai laimingas.“

Trumpo laiškas Šiaurės Korėjos lyderiui

Gerbiamas pone Pirmininke,

Mes labai vertiname jūsų sugaištą laiką, kantrybę ir pastangas, susijusius su mūsų derybomis ir pokalbiais dėl labai laukto abiejų šalių viršūnių susitikimo, kuris turėjo įvykti birželio 12 dieną Singapūre.

Mus informavo, kad šio susitikimo prašė Šiaurės Korėja, nors mums tai visiškai nesvarbu. Aš labai laukiau, kad galėčiau ten būti su jumis. Liūdna, tačiau atsižvelgdamas į milžinišką pyktį ir atvirą priešiškumą, pademonstruotus jūsų naujausiame pareiškime, aš manau, kad šiuo metu būtų netinkama surengti šį ilgai planuotą susitikimą. Todėl leiskite šiuo laišku pranešti, kad mūsų abiejų šalių labui, bet viso pasaulio nusivylimui, Singapūro viršūnių susitikimas neįvyks. Jūs kalbate apie savo branduolinius pajėgumus, tačiau mūsiškiai yra tokie didžiuliai ir galingi, jog meldžiu Dievo, kad jų niekada nereikėtų panaudoti.

Jaučiau, kad tarp mūsų jau mezgėsi nuostabus dialogas, tačiau galiausiai, juk šis dialogas ir yra svarbiausias. Vieną dieną labai tikiuosi su jumis susitikti. Tuo tarpu noriu jums padėkoti už išlaisvintus įkaitus, kurie dabar yra namuose su savo šeimomis. Tai buvo gražus gestas ir mes jį labai vertiname.

Jeigu apsigalvotumėte dėl šio labai svarbaus viršūnių susitikimo, prašau nedvejojant man paskambinti ar parašyti. Pasaulis, o ypač Šiaurės Korėja, neteko puikios galimybės (sulaukti) tvarios taikos, klestėjimo ir gausos. Ši praleista proga yra tikrai liūdna istorijos akimirka.

Su pagarba
Donaldas J. Trumpas

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas