Pranešama, kad objektas sunaikintas gegužės 24 dieną. Branduolinių bandymų aikštelė buvo įrengta kalnuotoje Šiaurės Korėjos šiaurės rytų teritorijoje, kur gyvena nedaug žmonių.

„Sky News“ skelbia apie didžiulį sprogimą, kuris, anot Šiaurės Korėjos atstovų, ir buvo baigiamasis branduolinių bandymų objekto Punggye-ri vietovėje sunaikinimo akordas.

Azijos regiono korespondentas Tomas Cheshite‘as – vienintelis britų žurnalistas, stebėjęs naikinimo operaciją.

„Mes užlipome į kalnus ir maždaug 500 metrų atstumu stebėjome sprogimą. Jie skaičiavo: trys, du, vienas. Sprogimo būta labai galingo, jis buvo juntamas. Pakilo dulkių debesis, tada pasiekė karščio banga. Garsas buvo kurtinantis. Tas stebėjimo bokštas virto dulkėmis“, – pasakoja žurnalistas.

Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“, remdamasi įvykio vietoje esančiais Pietų Korėjos reporteriais, pranešė, kad visą dieną nuo 11 val. (6 val. Lietuvos laiku) iki 16 val. 17 min. girdėjosi sprogimai.

Ceremonijoje dalyvavo žurnalistai iš Kinijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Rusijos ir Pietų Korėjos.

Prieš tai buvo oficialiai pranešta apie jos uždarymą. Anot ekspertų, taip Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas rengiasi birželį vyksiančiam viršūnių susitikimui su Jungtinių Valstijų prezidentu Donaldu Trumpu.

Pchenjano sprendimas uždaryti aikštelę interpretuojamas kaip Šiaurės Korėjos noro prieš susitikimą pagerinti tarpusavio atmosferą išraiška.

Kaip ten bebūtų, šis žingsnis nėra negrįžtamas ir tam, kad D. Trumpas būtų patenkintas branduolinės programos atsisakymo progresu, reikia padaryti žymiai daugiau.

Šiaurės Korėja į ceremoniją nepakvietė tarptautinių inspektorių ir tai apriboja šio žingsnio, kaip padarytos nuolaidos, vertę.

DELFI primena, kad Šiaurės Korėja paskutinę minutę suteikė leidimą Pietų Korėjos žurnalistams atvykti į šalį stebėti branduolinių bandymų poligono likvidavimo, trečiadienį pranešė Seulas.

Šiaurės Korėja anksčiau šį mėnesį paskelbė planuojanti „visiškai“ likviduoti Pungjė-ri branduolinių bandymų poligoną, esantį kalne šalies šiaurės rytuose. Tai laikoma geros valios gestu prieš planuojamą viršūnių susitikimą su Jungtinėmis Valstijomis.

Stebėti branduolinių bandymų poligono likvidavimo iš pradžių buvo pakviesta nedidelė grupelė užsienio reporterių, tarp jų žurnalistai iš Pietų Korėjos.

Žurnalistai iš Kinijos, Didžiosios Britanijos, JAV ir Rusijos antradienį lėktuvu iš Pekino nuskrido į Šiaurės Korėjos miestą Vonsaną, iš kur per maždaug 20 valandų trukusią kelionę traukiniu ir autobusu pasiekė atokioje vietovėje esantį poligoną.

Tačiau Pietų Korėjos reporteriams teko atšaukti kelionę, Seului nurodžius, kad iš Pchenjano nebuvo gauta oficialaus patvirtinimo, kad jie bus įleisti.

Vėliau Pietų Korėjos susivienijimo ministerija pranešė, Šiaurės Korėja galiausiai visgi leido reporteriams atvykti į šalį.

Pungjė-ri poligone nuo 2006 metų Šiaurės Korėja įvykdė visus šešis savo branduolinius bandymus. Naujausias ir kol kas galingiausias bandymas buvo įvykdytas pernai rugsėjį; Pchenjanas tuomet sakė išbandęs vandenilinę bombą.