„Patirtis rodo, kad Islamo respublika negali sąveikauti su Amerika... Kodėl? Nes Amerika nesilaiko duotų pažadų“, – sakė ajatola, kurio žodžius citavo televizija „Press TV“.

A. Khamenei tai pareiškė netrukus po to, kai naujasis JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pirmadienį iškėlė 12 griežtų Vašingtono sąlygų naujam susitarimui su Teheranu, užuot pasiūlęs peržiūrėti anksčiau sudarytą sutartį.

M. Pompeo įvardytos sąlygos susijusios su Irano raketų programa ir jo veikla regione, kurią JAV vadina „priešiška įtaka“. Ta veikla apima ir paramą Sirijos prezidentui Basharui al Assadui, Libano šiitų sukarintam judėjimui „Hizbollah“ bei husių sukilėliams Jemene.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani pastaruosius JAV valstybės sekretoriaus komentarus prilygino George'o W. Busho administracijos kalboms prieš 2003-iųjų invaziją į Iraką.

„Irano žmonės šimtus kartų girdėjo tokius pareiškimus ir nebekreipia į juos dėmesio“, – sakė jis.

Vašingtonas nusprendė didinti spaudimą Teheranui, kai anksčiau šį mėnesį pasitraukė iš 2015 metais pasirašyto tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos.

Pagal šią sutartį, kurio signatarėmis taip pat yra Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija, buvo atšaukta dauguma Iranui taikytų ekonominių sankcijų, o šiitiška respublika mainais įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą, kad neturėtų galimybių pasigaminti atominės bombos, ir užtikrinti prieigą griežtoms tarptautinėms inspekcijoms.

Vašingtonas iš sutarties pasitraukė nepaisydamas fakto, kad Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA), kuriai pavesta stebėti, kaip Iranas vykdo susitarimo sąlygas, paskelbė, kad šiitiška respublika laikosi savo įsipareigojimų.

D. Trumpas nori, kad Vašingtono sąjungininkės palaikytų naują, itin griežtą JAV strategiją Irano atžvilgiu, ir būtų pasirašytas naujas susitarimas.