Karinių oro pajėgų aukšto rango pareigūnas parodė karinių lėktuvų nuotraukas Libano sostinėje Beirute ir teigė, kad lėktuvai įvykdė jau dvi atakas dviejuose frontuose, informuoja BBC.

Primenama, kad neseniai Izraelis įvykdė oro išpuolių Sirijoje.

„F-35“ kariniai lėktuvai – vieni brangiausių karinėse programose – sulaukė kritikos ne tik dėl kainos, bet ir efektyvumo kovoje.

Pernai JAV gynybos sekretoriui Jamesui Mattisui teko ginti programą, nes išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas tviteryje sukritikavo didelę jos kainą (jis teigė, kad vienas lėktuvas kainuoja beveik 100 mln. dolerių).

Žaidimo eigą keičiantis veiksnys

„Su „F-35“ skraidome po visus Artimuosius Rytus, jau sudavėme smūgį dviejuose frontuose“, – Izraelyje vykusiame 20 užsienio karinių oro pajėgų atstovų susitikime teigė generolas majoras Amikamas Norkinas.

Tiesa, taikinių jis neįvardijo.

„Kaip žinote, ką tik laimėjome „Eurovizijos“ dainų konkursą su daina „Žaislas“. Na, „F-35“ – ne žaislas“, – sakė jis.

Izraelis, pirmoji valstybė po JAV įsigijusi vienviečių naikintuvų, gavo jau devynis „F-35“ iš 50-ies užsakytų. Tikėtina, kad jų įsigis net 75.

Izraelyje šiuos karinius lėktuvus vadina hebrajiškai – „Adir“ (galingasis). Manoma, kad šie naikintuvai yra „F-35A“ versija.

BBC korespondentas Jeruzalėje Tomas Batemanas teigia – Izraelio pareiškimas, kad išbandė naikintuvus anksčiau už amerikiečius, gali būti pastangos pademonstruoti karinį pasirengimą, nes Izraelis mano, kad elitinės Irano karinės pajėgos stengiasi įsitvirtinti Sirijoje, siekdamos kelti grėsmę Izraeliui.

Izraelio teigimu, per oro išpuolius Sirijoje buvo taikytasi į Irano karinę infrastruktūrą, atsakant į raketos paleidimą į Izraelio karines pozicijas okupuotose Golano aukštumose.

Sirijoje yra šimtai Irano karių, kurie, teigiama, yra kariniai patarėjai Sirijos kariuomenei. Iranas taip pat nusiuntė tūkstančius savanorių karių paremti Sirijos vyriausybės.

JAV teikia Izraeliui daugiau karinės paramos nei bet kokiai kitai šaliai – šiuo metu apie 4 mlrd. dolerių per metus. Pagal ginklų prekybą reglamentuojančius Amerikos įstatymus, Izraelis turi visada išlaikyti karinį pranašumą Artimuosiuose Rytuose.

Izraelis liaupsina Lockheed Martin technologijos naikintuvus „F-35“, vadina juos žaidimo taisykles keičiančiais veiksniais.

Gali būti, kad Izraelis jau ne pirmą kartą pasitelkė šiuos naikintuvus. Įprastai Izraelio kariškiai dažniausiai neskelbia vykdomų karinių operacijų, be to, būta pranešimų, kad naikintuvai su „stealth“ technologija siųsti į operacijas jau nuo pernai sausio.

JAV neabejotinai tiki programa, kuri turėtų būti vykdoma iki 2070 m. ir, manoma, iki tada kainuos 1,5 trln. dolerių.

Tiesa, programa sulaukė kritikos ne tik dėl brangumo.

2015 m. įtakingas karinis tinklaraštis rašė, kad „F-35“ stinga manevringumo, oro mūšyje jam nepavyko įveikti „F-16“ naikintuvo, be to, iš jų lakūno kabinos prastokas matomumas.

Analitikų teigimu, daugiausia dėmesio skiriant „stealth“ technologijos pajėgumams, galbūt nukentėjo efektyvumas, gabenant raketas „oras-oras“.