Prezidentas 11 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku priims žemųjų parlamento rūmų pirmininką Roberto Fico ir Senato pirmininkę Elisabettą Alberti.

54 metų G. Conte kandidatūra S. Mattarellai buvo pasiūlyta per prezidentūroje įvykusias derybas su isteblišmentui oponuojančio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) lyderiu Luigi Di Maio ir kraštutinės dešinės partijos „Šiaurės lyga“ (Lega Nord) pirmininku Matteo Salvini.

Po pirmadienį vakare įvykusio susitikimo su prezidentu L. Di Maio oficialiame M5S tinklaraštyje paskelbė: „Respublikos prezidentui nurodėme Giuseppe Conte vardą.“

„Labai didžiuojuosi šiuo vardu, nes jis yra Penkių žvaigždučių judėjimo esmė – jis netaps našta Italijos visuomenei“, – pridūrė L. Di Maio.

M. Salvini daugiau kaip 2 mln. savo sekėjų socialiniame tinkle „Facebook“ vėliau patvirtino, kad G. Conte yra ir „Šiaurės lygos“ kandidatas į premjerus.

„G. Conte yra supaprastinimo, biurokratijos mažinimo ir administracinės mašinos racionalizavimo, kurių mūsų prašo daug kompanijų, ekspertas“, – per tiesioginę transliaciją sakė M. Salvini.

Administracinės teisės specialistas G. Conte prieš kovą įvykusius ir aiškaus laimėtojo neiškėlusius rinkimus buvo pristatytas kaip L. Di Maio pasirinktas kandidatas į ministrus pagarsėjusiai Italijos biurokratijai racionalizuoti.

Sergio Mattarella

Menkai žinoma figūra

Tiek L. Di Maio, tiek M. Salvini anksčiau pasisakė prie galimybę formuoti technokratų vyriausybę, apie kurią imta kalbėti kilus rimtų abejonių, ar partijoms pavyks susitarti dėl koalicijos.

Pirmadienį abu lyderiai išsisuko nuo žurnalistų klausimo, kodėl į premjero postą siūloma palyginti menkai žinoma figūra.

„Jis buvo mano komandoje. Už jį balsavo 11 mln. italų“, – sakė L. Di Maio, išėjęs iš prezidentūros.

Tuo tarpu M. Salvini pareiškė, kad „visi ministrai pirmininkai yra politikai“.

S. Mattarella pirmadienį neatskleidė, ar jį tenkina abiejų politinių jėgų pasirinktas kandidatas.

Prezidento palaikymas būtinas partijoms siekiant parlamento pritarimo naujai vyriausybei.

Jei S. Mattarella pritars G. Conte kandidatūrai, šis pristatys prezidentui savo ministrų komandą.

„Turime aiškią viziją dėl ministrų“, – sakė M. Salvini.

Matteo Salvini

Prezidentas taip pat turi išnagrinėti abiejų partijų parengtą bendrą programą, kuriai savaitgalį triuškinama balsų dauguma pritarė jų nariai.

58 puslapių programoje neužsimenama apie vienašališko pasitraukimo iš euro zonos planus, buvusius ankstesnėse dokumento versijose, nutekintose žiniasklaidai. Vis dėlto joje atmetamos po finansų krizės taikytos griežto taupymo priemonės bei pateikiama griežtų siūlymų, susijusių su imigracijos ir saugumo reikalais.

„Vyriausybės veiksmai valstybės skolos mažinimo srityje bus grindžiami ne mokestine našta ir griežtu taupymu paremtomis įplaukomis – savo tikslo nepasiekusia politika – o BVP augimu gaivinant vidaus vartojimą“, – rašoma dokumente.

Sekmadienį dienraštyje „la Repubblica“ paskelbti viešosios nuomonės apklausos rezultatai rodo, kad 60 proc. italų palaiko „Šiaurės lygos“ ir M5S koaliciją.

Kol kas apie G. Conte žinoma nedaug, tik tai, kad jis neturi jokios politinės patirties, tačiau yra daug pasiekęs administracinės teisės ir akademinėje srityse. Jis yra L. Di Maio asmeninis advokatas.

Jo pirmoji ir kol kas vienintelė akistata su visuomene įvyko, kai M5S prieš rinkimus pristatė savo kandidatus į ministrus. To renginio metu jis daug kalbėjo apie nuodugnią šalies teisinės sistemos pertvarką ir planus atšaukti daugiau nei 400 įstatymų.

Tikėtina, kad G. Conte norės matyti savo vyriausybėje tiek L. Di Maio, tiek M. Salvini. Pranešama, kad M5S lyderis norėtų užimti ekonominės plėtros ministro postą, o „Šiaurės lygos“ vadovas nusitaikęs į vidaus reikalų ministro portfelį.