JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pirmadienį nurodė, kad bus atnaujintos sankcijos, kurios buvo atšauktos 2015 metais pasirašius susitarimą dėl Irano branduolinės programos. Anot M. Pompeo, tos ir naujos priemonės kartu „sudarys precedento neturintį finansinį spaudimą“ Irano režimui.

M. Pompeo pridūrė, kad įsigaliojus sankcijoms Teheranui teks kovoti, „jog jo ekonomika nežlugtų“. Savo kalboje Vašingtone JAV valstybės sekretorius išdėstė 12 sąlygų, kurias reikėtų įgyvendinti, norint, kad Vašingtonas sudarytų bet kokį naują sandorį su Teheranu. Tarp šių sąlygų minimas įsipareigojimas išvesti Irano pajėgas iš Sirijos ir neberemti Jemeno sukilėlių.

JAV valstybės sekretoriaus nurodytos priemonės, anot J. Zarifo, parodė, kad JAV yra „nesėkmingos savo politikos“ kalinės ir patirs skaudžius padarinius. Irano užsienio reikalų ministras taip pat sakė, kad JAV grįžta „prie senų įpročių“, bet jo šalis dirba su kitomis branduolinio susitarimo partnerėmis, siekiant rasti sprendimą.

Vyriausioji Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų įgaliotinė Federica Mogherini taip pat sukritikavo Jungtines Amerikos Valstijas. Politikės teigimu, M. Pompeo nepavyko įrodyti, kaip 2015 metų Irano branduolinio susitarimo atsisakymas padės padaryti Artimuosius Rytus saugesnius.

F. Mogherini teigė, kad nėra kitos susitarimo alternatyvos, ir ES laikysis jo, jei Iranas vykdys savo įsipareigojimus.

Anksčiau šį mėnesį JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad JAV traukiasi iš Irano branduolinio susitarimo, ir susitarimo ateitis atsidūrė nežinioje.

Branduolinis susitarimas su Iranu pasirašytas 2015 metais. Po ilgų derybų 2015 metų liepą Iranas mainais už tarptautinių sankcijų jam atšaukimą sutiko įšaldyti branduolinę savo programą. Susitarimą su Iranu pasiekė Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija, JAV ir Vokietija.