Pirmieji IS kovotojai anksti sekmadienį išvyko iš savo paskutinio bastiono Sirijos sostinės Damasko pietuose, pranešė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Jos teigimu, kovotojai ir jų šeimų nariai iš IS kontroliuojamos Jarmuko palestiniečių pabėgėlių stovyklos ir šalia esančio Tadamuno rajono išvyko šešiais autobusais, sakė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

„Šeši autobusai išvyko auštant rytų kryptimi, į Sirijos dykumą“, – naujienų agentūrai AFP sakė R. Abdel Rahmanas.

Socialiniuose tinkluose buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti prie vienos stovyklos eilėje stovintys autobusai su veikinaičiais varikliais. Tačiau neaišku, kas nufilmavo autobusus ir kur jie ketina važiuoti.

Tuo tarpu oficiali valstybinė naujienų agentūra ir vyriausybės pareigūnai neigia, kad buvo pasiektas susitarimas kovotojams evakuotis iš Jarmuko bei Tadamuno ir kaimyninių rajonų. Valstybinė televizija „al Ikhbariya“ paskelbė, kad vyriausybės pajėgos planuoja išvaryti kovotojus iš likusių jų bastionų šiame rajone.

Damasko gyventojai teigia, kad padėtis yra aprimusi, sekmadienį virš galvų neskraidė kariniai lėktuvai. Provyriausybinis laikraštis „al Watan“ paskelbė, kad kovotojai, kaip manoma, pasidavė. SOHR teigia, kad IS kovotojai pradėjo deginti savo postus Jarmuke ir šalimais esančiose vietovėse. Vietos gyventojai praneša, kad rajone matyti dūmų.

Savo ruožtu „al Ikhbariya“ skelbia, kad pagal naują planą ketinama šturmuoti IS pozicijas netoli Jarmuko esančiame Hadžar al Asvade. Vietoje esantis televizijos reporteris pranešė, kad artimiausios valandos bus „lemiamos“ atkuriant vyriausybės kontrolę Hadžar al Asvade, tačiau Jarmuko neminėjo.

Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos karinę kampaniją prieš kovotojus pietinėje Damasko dalyje pradėjo prieš mėnesį. Jos metu buvo perimta daugiau nei 70 proc. Jarmuko stovyklos kontrolės. Pietinės Damasko dalies perėmimas sugrąžins visą sostinę valdžios kontrolėn pirmą kartą nuo karo pradžios 2011 metais.

Jarmukas iš pradžių buvo pabėgėlių stovykla palestiniečiams, kurie pabėgo ar buvo išsiųsti iš dabartinės Izraelio teritorijos per 1948 metų karą. Sirijos pilietinio karo išvakarėse tai buvo apstatytas gyvenamasis rajonas, kur gyveno dešimtys tūkstančių palestiniečių ir sirų.

IS kovotojai jau išstumti iš beveik visos teritorijos, kurią jie kažkada kontroliavo Sirijoje ir kaimyniniame Irake. Tačiau jų vis dar yra atokiuose pasienio rajonuose.