Per vienos svarbiausių JT agentūrų specialųjį posėdį bus apsvarstytas rezoliucijos projektas, raginantis Tarybą „nedelsiant pasiųsti nepriklausomą tarptautinę tyrimų komisiją“ – aukščiausio lygio JT tyrimų organą.

Šis posėdis vyks po pusantro mėnesio trukusių protestų ir susirėmimų prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos. Per šias demonstracijas buvo reikalaujama palestiniečių pabėgėliams leisti sugrįžti į savo namus, dabar esančius Izraelio teritorijoje.

Didžiausios demonstracijos vyko praeitą pirmadienį, kai Jungtinės Valstijos Jeruzalėje atidarė savo naująją ambasadą, perkeltą iš Tel Avivo. Tądien Izraelio pajėgos nušovė apie 60 palestiniečių, o šių neramumų aukų bendras skaičius išaugo maždaug iki 114.

Izraelis teisino savo pajėgų veiksmus ir tvirtino, kad jie buvo būtini, siekiant užkirsti kelią masinei infiltracijai iš blokuojamo palestiniečių anklavo, vadovaujamo islamistų judėjimo „Hamas“.

Penktadienį Žmogaus teisių tarybai Pakistanas Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) vardu pateiks 47 JT narių remiamą rezoliucijos projektą. Jame sakoma, kad tyrėjai turi išnagrinėti „visus tarptautinių humanitarinių įstatymų ir tarptautinių žmogaus teisių įstatymų pažeidimus... karinių atakų prieš didelio masto civilių protestus, prasidėjusius 2018 metų kovo 30 dieną, kontekste“.

Dokumente nurodoma, kad ši grupė turėtų siekti „nustatyti faktus ir aplinkybes“, susijusius su „numanomais pažeidimais ir piktnaudžiavimu, įskaitant tuos, kurie gali būti prilyginti karo nusikaltimams, ir nustatyti atsakinguosius“.

JT Žmogaus teisių tarybos nepaprastasis posėdis buvo sušauktas paprašius Palestinai ir, arabų valstybių vardu, Jungtinių Arabų Emyratų, anksčiau šią savaitę informavo Jungtinės Tautos.

Pasiūlymą sušaukti šį posėdį palaikė iš viso 51 valstybė, tarp jų Kinija, Prancūzija, Brazilija, Švedija ir Šveicarija.

JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas al Husseinas tarybos posėdžio pradžioje perspėjo, kad Izraelio smurtas prieš palestiniečių demonstrantus buvo „visiškai neproporcingas“ ir išreiškė palaikymą pasiūlymui atlikti tarptautinį tyrimą.

„Žudymas okupacinėms pajėgoms neteisėtai naudojant jėgą taip pat gali prilygti sąmoningam žudymui – šiurkščiam Ženevos 4-osios konvencijos pažeidimui“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)