Išaiškėjant vis daugiau detalių apie pastarojo meto jo veiklą, jie siekia suprasti, kaip gyveno rusų buvęs dvigubas agentas Britanijoje, išėjus į atsargą.

Detektyvai nori daugiau sužinoti apie nuolatines S. Skripalio keliones traukiniu į Londoną, išvykas į užsienį ir kasmėnesinius susitikimus su Jungtinės Karalystės (JK) karinės žvalgybos „MI6“ vadovu Solsberio restorane.

Šią savaitę pranešta, kad 66 m. S. Skripalis informuodavo žvalgybos agentūras Čekijoje ir Rusijoje apie Rusijos žvalgybos agentus ir jų darbo metodus, o 2016 m. skaitė paskaitą.

Ar ši jo veikla, po kelerių metų gyvenimo Britanijoje, apsikeitus agentais su Maskva, galėjo būti pasikėsinimo į jį ir jo dukterį motyvas?

JK vyriausybė kaltina Kremlių dėl pasikėsinimo (nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo ištepta S. Skripalio namų lauko durų rankena).

Tuo metu buvęs KGB pareigūnas ir špionažo istorikas Aleksandras Vasiljevas pateikia kitokią versiją. Jis mano, kad tai neva galėjo būti Rusijos mafijos darbas, siekiant mesti šešėlį ant Vladimiro Putino režimo.

„Tai nebuvo priežastis jį žudyti. Esu tikras – kai V. Putinas jį paleido, suvokė, kad S. Skripalis bendradarbiaus su slaptosiomis britų žvalgybos tarnybomis ir kitomis Europos žvalgybos agentūromis. Visi persimetėliai taip daro – jie dirba konsultantais, skaito paskaitas, rašo knygas, tai įprasta. Jis turėjo kažkokiu būdu užsidirbti pragyvenimui – juk nebūtų dirbęs taksi vairuotoju. Skripalį suėmė seniai – 2004 m., (tada) jis nežinojo specifinių detalių apie dabartinius tikslus ar darbuotojus. Rusijos vyriausybė neturėjo priežasčių žudyti S. Skripalį – jis buvo niekas, jis nekėlė pavojaus. Akivaizdu, kad jo nužudymas sukeltų didžiulį tarptautinį skandalą, kuris visame pasaulyje suterštų Rusijos reputaciją“, - sakė A. Vasiljevas „Sky News“.

J. Skripal (33 m.) prieš penkias savaites išleido iš ligoninės. Jai toliau teikiama medikų priežiūra slaptoje vietoje netoli Solsberio. J. Skripal nesutiko susitikti su Rusijos ambasados atstovais.

Solsberyje daugelio parduotuvių savininkai pakabino virš durų taikos ir laisvės simbolius – balandžius, stengdamiesi susigrąžinti klientus ir suaktyvinti prekybą, kuri stipriai sumažėjo po pasikėsinimo.

DELFI primena, kad 66 metų rusas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jie su gyvybei pavojingais apsinuodijimo simptomais buvo nuvežti į ligoninę. Vėliau žiniasklaida juos įvardijo – tai buvo buvęs GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija. Taip pat nukentėjo policininkas, pirmas atvykęs į incidento vietą.

S. Skripalis 2004 metais Rusijoje buvo suimtas ir apkaltintas šnipinėjimu Didžiosios Britanijos naudai. 2006 metais jis buvo nuteistas 13 metų kalėti. 2010 metais Rusijai ir JAV apsikeitus šnipais, S. Skripalis gavo prieglobstį Didžiojoje Britanijoje.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad S. Skripalis ir jo dukra buvo apnuodyti chemine medžiaga, vadinama „Novičiok“. Mirtį nešančio cheminio ginklo, pavadinimu „Novičiok“, poveikis buvo stipresnis nei zarino arba VX. Vienas aukštas pareigas Sovietų Sąjungos karinėse pajėgose ėjęs patarėjas „Novičiok“ serijos preparatus kitados pavadino politiniais ginklais ir ypač akcentavo galingą moralinį bei psichologinį jų poveikį.

Ypač šokiruoja tai, kad tokias medžiagas galima sukurti naudojant įprastus, nedraudžiamus ir neaptinkamus pramonėje ir žemės ūkyje naudojamus chemikalus. Dėl šios priežasties ginklų inspektoriai nuogąstauja, kad karingai nusiteikusiose šalyse, tokiose kaip Sirija arba Šiaurės Korėja, taip pat gali būti sukauptos mirtinų, nervus paralyžiuojančių preparatų atsargos.