Penktą dešimtį metų einantis vienuolis siekia 8,6 mln. jenų (66,2 tūkst. eurų) kompensacijos iš savo šventyklos, esančios ant Kojos kalno – į Pasaulio paveldo sąrašą įtraukto rajono, priskiriamo švenčiausioms budizmo vietoms Japonijoje.

Ieškovas vienoje tenykštėje šventykloje pradėjo dirbti 2008 metais, o maždaug 2015-ųjų gruodį susirgo depresija, sakė jo advokatas Noritake Shirakura.

„Jei dirbi vienuoliu, pernelyg dažnai dirbi nepaisydamas darbo valandų, – AFP sakė advokatas. – Atlieki darbą, bet tau pasako, kad tai religinio ugdymo dalis. Ir jeigu tai ugdymas, turi iškęsti, net jei tau sunku.“

„Šioje byloje jis įrodinės, kad tokia nuomonė yra pasenusi“, – pridūrė advokatas.

N. Shirakura atsisakė nurodyti savo kliento vardą ar į teismą traukiamos šventyklos pavadinimą. Pasak jo, ieškovas nori išsaugoti anonimiškumą, kad galiausiai galėtų grįžti į darbą ar rasti kitą vietą nedidelėje budistų vienuolių bendruomenėje.

Byloje teigiama, kad ieškovas buvo verčiamas dirbti apmokamą darbą, smarkiai pranokstantį dvasines pareigas, o kartais be pertraukos dirbdavo daugiau kaip du mėnesius.

2015-aisiais, kai Kojos kalno rajonas minėjo savo istorijos 1 200 metų sukaktį, minimas vienuolis turėjo dirbti iki 64 dienų iš eilės, nes ten lankėsi labai daug turistų, sakė N. Shirakura.

Kai kuriomis dienomis vienuolis įvairius šventyklos darbus, įskaitant rūpinimąsi lankytojais, dirbdavo 17 valandų iš eilės, nurodė advokatas.

Vienuolis jau užsitikrino paramą iš vietos darbo biuro, kuris pripažino, kad ilgos darbo dienos be išeiginių atitinka persidirbimo apibrėžimą.

Ši byla yra retas viešas darbo ginčas, susijęs su Japonijos religiniu sektoriumi.

2017 metai garsioji Kioto šventykla „Higashi Honganji“ buvo priversta viešai atsiprašyti, kad nesumokėjo kompensacijos už viršvalandžius ir neužkirto kelio persekiojimui darbo vietoje.

Japonijoje persidirbimas yra didelė problema, o mirtis nuo persidirbimo yra pripažįstamas reiškinys, net turintis savo japonišką pavadinimą – „karoši“.

Pernai paskelbtoje vyriausybės ataskaitoje sakoma, kad per 12 mėnesių iki 2017 metų kovo šalyje buvo užregistruotas 191 „karoši“ atvejis ir kad daugiau kaip 7 proc. japonų darbuotojų per savaitę dirba daugiau kaip 20 valandų viršvalandžių.

Premjero Shinzo Abe vyriausybė pristatė reformas persidirbimo problemai spręsti, bet dėl šios priežasties mirusių žmonių šeimos teigia, kad tokių priemonių nepakanka.