Sausio 3-iąją, po penkias savaites trukusio bylos nagrinėjimo viename Niujorko teisme, prisiekusieji pripažino 47 metų Turkijos banko „Halkbank“ valdybos pirmininko pavaduotoją Mehmetą Hakaną Atillą kaltu dėl sukčiavimo ir sąmokslo.

Tačiau trečiadienį Manhatano teismo teisėjas Richardas Bermanas bankininkui neįprastai švelnią 32 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, nors federaliniai prokurorai norėjo pasiųsti jį už grotų 20 metų.

Atlikęs bausmę M. H. Attilla galės sugrįžti į Turkiją.

Turkijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį tikino, kad nuteistasis yra nekaltas, ir pasmerkė jo bylą kaip „visiškai fiktyvų procesą, nesuderinamą su nešališko teismo principu“.

Amerikiečių prokurorai teigia atskleidę slaptą schemą, pagal kurią M. H. Atillos darbdavys, su Iranu sudaręs milijardų dolerių vertės prekybos nafta sandorių, siekė pažeisti JAV ekonomines sankcijas Teheranui.

Skandalingos bylos nagrinėjimas paaštrino Ankaros ir Vašingtono santykius, o Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas išpeikė verdiktą ir pavadino šią bylą sąmokslu prieš jo valstybę.

„Halkbank“ atžvilgiu daroma didžiulė neteisybė“, – pirmadienį televizijai „Bloomberg“ pareiškė R. T. Erdoganas.

„Vykdoma teismo procedūra, o „Halkbank“ teisininkai atidžiai stebi šios bylos nagrinėjimą. Viliuosi, kad nebus pasiektas rezultatas, kuris visiškai sugriaus JAV ir Turkijos santykius“, – pridūrė jis.

„Norime, kad jis būtų išteisintas... Jei Hakanas Atilla bus pripažintas nusikaltėliu, tai būtų beveik prilygtų Turkijos Respublikos paskelbimui nusikaltėle“, – nurodė Turkijos lyderis.

Sprendimas nuteisti bankininką buvo priimtas remiantis Turkijos ir Irano pilietybes turinčio prekiautojo auksu Rezos Zarrabo parodymais. Šį 2016-aisiais Floridoje suėmė JAV pareigūnai, jam kartu su žmona popmuzikos žvaigžde ir vaiku atskridus atostogauti ir aplankyti pramogų parką „Walt Disney World Resort“.

Iš pradžių 34 metų R. Zarrabas neigė kaltę, bet vėliau persigalvojo ir davė parodymus prieš Turkijos pareigūnus. Jis prisipažino prisidėjęs planuojant keleto milijardų dolerių vertės sandorį, pagal kurį nafta turėjo būti parduodama už auksą, tokiu būdu apeinant JAV ekonomines sankcijas Iranui.

Pagal verslininko parodymus, M. H. Atilla buvo vienas pagrindinių šios schemos organizatorių, tačiau joje taip pat figūravo kai kurie Turkijos eksministrai ir net R. T. Erdoganas.

Turkijos ir JAV prezidentų santykiai jau anksčiau buvo įtempti dėl karo Sirijoje ir kaltinimų pareiškimo turkų prezidento asmens sargybiniams Jungtinėse Valstijose.

Lapkritį prieš teismą stojęs R. Zarrabas pareiškė girdėjęs, jog 2012-aisiais būdamas premjeru R. T. Erdoganas ir iždo ministras Ali Babacanas pateikė dviems valstybiniams bankams „instrukcijų“, įpareigojančias juos dalyvauti minėtoje schemoje.

R. T. Erdoganas ne kartą atmetė šiuos kaltinimus ir teigė, kad Turkija nepažeidė JAV embargo Iranui. Anot dabartinio prezidento, už šiuos pareiškimus atsakingi jo politiniai varžovai.