Automobilių eismas tiltu per Kerčės sąsiaurį bus atidarytas gegužės 16 dieną.

V. Putinas padėkojo statybininkams už „puikiai atliktą darbą“ ir pažymėjo, kad darbai baigti anksčiau nei planuota: iš pradžių skelbta, kad automobilių eismas bus pradėtas tik 2018 metų pabaigoje.

Šalies valstybinė televizija parodė džinsus ir kasdienę striukę dėvintį prezidentą, sėdintį prie statybinio sunkvežimio „KamAZ“ vairo. Jis kartu su statybininkais važiavo 19 km ilgio tiltu, jungiančiu pietinės Rusijos Tamano pusiasalį su Ukrainai priklausančiu Krymo pusiasaliu, kurį Maskva aneksavo 2014-ųjų kovą.

Vėliau V. Putinas eilinį kartą surengė savo šou – sėdo prie „Kamaz“ vairo ir taręs „Važiuojam!“ pats tiltą pravažiavo pačioje sunkvežimių kolonos pradžioje.

Rusiškame sunkvežimyje „Kamaz“ šalia V. Putino sėdėjo tiltą pastačiusios kompanijos direktorius Aleksandras Ostrovskis. Televizija transliavo ryškios oranžinės spalvos sunkvežimiu važiuojantį Rusijos prezidentą.

Automobilių eismo Kerčės sąsiauryje pastatytu tiltu paleidimą V. Putinas pavadino istorine diena.

„Nuoširdžiai sveikinu jus su šia nuostabia, šventine ir tiesiogine šio žodžio prasme istorine diena“, – per atidarymo ceremoniją sakė Rusijos lyderis.

„Ir štai, pagaliau, jūsų darbu ir talentu šis projektas, šis stebuklas išsipildė. Labai jums ačiū“, – kalbėjo V. Putinas, kreipdamasis į Krymo tilto organizatorius ir statybų dalyvius.

„Daugiau nei 9 tūkst. žmonių dirba šioje statybvietėje, o (statybų) piko metu – per 15 tūkst. ir beveik 220 gretutinių įmonių. Iš esmės, šiam objektui dirbo visa šalis“, – pareiškė valstybės vadovas.

Apie tai, kad V. Putinas dalyvaus tilto į aneksuotą Krymą atidaryme ir pats pervažiuos per jį antradienį pareiškė prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Prezidentas paleis eismą Krymo tiltu. Jis apsilankys tilto valdymo centre, kuris ištisus metus kontroliuos šį labai sudėtingą ir svarbų statinį, taip pat per jį pervažiuos“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

„Būtent Putinas buvo šių statybų iniciatorius. Daugelis nesitikėjo, kad šiuos planus pavyks realizuoti, tačiau Putinas dar kartą parodė, kad jam vadovaujant gali būti įgyvendinti net patys ambicingiausi planai“, – pagyrų V. Putinui negailėjo jo atstovas spaudai.

Jis pridūrė, kad „tiek praktine prasme, tiek simbolizmo atžvilgiu šiandien – itin svarbi diena“.

Lengvųjų automobilių ir visuomeninio transporto eismas naujuoju tiltu bus paleistas gegužės 16 dieną.

Kiek anksčiau informacinis centras „Krymo tiltas“ patikslino, kad automobilių eismas tiltu bus paleistas trečiadienį 5 val. 30 min. Maskvos (ir Lietuvos) laiku.

„Lengvojo transporto ir keleivinių autobusų eismas bus paleistas vienu metu abiejose Kerčės sąsiaurio pusėse – dviem juostomis abiejose pusėse. Maksimalus leistinas važiavimo greitis bus 90 km per val., sustoti ant tilto bus draudžiama“, – rašoma pranešime.

Kerčės sąsiauryje pastatytas tiltas sujungė Maskvos aneksuotą Krymą su Rusijos žemynine dalimi.

Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį 2014 metų kovą, kai Kijeve per proeuropietišką Maidano revoliuciją buvo nuverstas prorusiškas šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Ukrainos premjeras: tiltas į aneksuotą Krymą pažeidžia tarptautinę teisę

Ukrainos premjeras Volodymyras Hroismanas antradienį pareiškė, kad Rusijos prezidento V. Putino atidarytas tiltas, sujungęs Rusiją ir jos aneksuotą Krymo pusiasalį, pažeidžia tarptautinę teisę.

„Rusų okupacinės jėgos, laikinai okupavusios Krymą, ir toliau tęsia veiklą už tarptautinės teisės ribų“, – sakė premjeras naujienų agentūrai AFP.