Tragedija įvyko kaimiškoje sodyboje Vakarų Australijoje netoli Margaret Riverio vyndarių regiono. Tai didžiausios masines šaudynės šalyje per pastaruosius 22 metus.

35-erių Katrinos Miles ir keturių jos vaikų – trijų berniukų ir mergaitės – lavonai buvo rasti sodybos ūkiniame pastate; vaikams buvo nuo aštuonerių iki 13 metų, šeštadienį pranešė policija.

Kaip žurnalistams sakė policijos komisaras Chrisas Dawsonas, K. Miles motina 58-erių Cynda Miles buvo rasta pagrindiniame name, o tėvas 61-erių Peteris Milesas – lauke.

Be to, pareigūnai rado tris šaunamuosius ginklus. Leidimas juos laikyti buvo išduotas P. Milesui.

Ch. Dawsonas patvirtino, kad įvykdytas nužudymas ir savižudybė.

„Noriu itin pabrėžti, kad policija nemano, jog dar kas nors dalyvavo vykdant šiuos nusikaltimus. Policija neieško kitų įtariamųjų," – sakė jis.

Anot komisaro, kriminalistai dar aiškinasi, kuris iš šeimos narių šaudė. Pareigūnas patvirtino tik tai, kad policijai apie šaudynes telefonu iš sodybos pranešė „vyriškos lyties asmuo“, matyt, žudikas.

Australijoje masinių šaudynių nutinka retai. Penktadienio šaudynės – kruviniausios nuo 1996-aisiais Tasmanijos miestelyje Port Artūre įvykdytų žudynių, nusinešusių 35 žmonių gyvybes.

Po Port Artūro tragedijos šalies valdžia uždraudė automatinius šautuvus, pradėjo masinę šaunamųjų ginklų išpirkimo programą ir priėmė griežtų ginklų registravimo įstatymų.

Policija išplatino Milesų šeimos giminaičių, kurių pavardės nenurodomos, pranešimą.

„Esame labai sukrėsti šio šokiruojančio įvykio. Esame priblokšti ir vis dar bandome suprasti, kaip tai galėjo atsitikti. Pagarbiai prašome bendruomenės susilaikyti nuo spekuliacijų apie šios tragedijos aplinkybes," – sakoma jame.

Kaimynystėje gyvenanti Felicity Haynes televizijai ABC sakė, kad žuvusieji buvo „rūpestingi kaimynai“.

„Tai buvo šeima, dėjusi visas pastangas, kad būtų sukurta saugi bendruomenė, todėl šis įvykis toks sukrečiantis“, - sakė ji.

Sprendžiant iš vietos žiniasklaidos cituojamų Katrinos ir Cyndos Miles pranešimų socialiniame tinkle „Facebook“, visi žuvusieji vaikai buvo autistiški ir mokėsi namuose.

Tragedija įvyko nedideliame Osmingtono miestelyje netoli turistų mėgstamo Margaret Riverio, garsėjančio vynu, banglenčių sportu ir gražia gamta.

Viena iš kaimynių Vakarų Australijos žiniasklaidai sakė, kad ją apie 4 valandą ryto pažadino šūviai, tačiau ji pamanė, kad kažkas šaudo kengūras, kurių toje vietovėje gausu.

„Tik pamačiusi policiją pagalvojau, kad kažkas ne taip, – pasakojo Meg Janes. – Šūviai buvo paskiri; tarp jų buvo nemažos pauzės.“