Didžiojoje saloje esančio Kilauėjos ugnikalnio išsiveržimas prasidėjo praėjusios savaitės ketvirtadienį, pranešė Nacionalinių parkų tarnyba.

Pasak mokslininkų, lavos lygis krateryje krinta, o tai reiškia, kad krateris kemšasi, ir gali įvykti galingas sprogstamasis išsiveržimas.

Judant išsilydžiusioms uolienoms, lavai atsirado galimybių nubėgti po žeme ir lavos lygis krateryje krito, laikraščiui „Los Angeles Times“ sakė JAV geologijos tarnybos (USGS) geofizikė Ingrid Johanson.

Tačiau lavos lygiui nukritus žemiau gruntinio vandens lygio, vanduo gali pradėti sąveikauti su magma ir taip gali susidaryti garų, sakė USGS mokslininkas Donaldas Swansonas.

O jei kris akmenys nuo ugnikalnyje magmą supančių sienų, jie gali suformuoti užtvanką. Tada, jei dėl garų kiltų slėgis, viskas „gali prasiveržti sprogimu“, sakė D. Swansonas.

Mokslininkai apskaičiavo, kad lava su gruntiniu vandeniu gali pradėti sąveikauti iki šio mėnesio vidurio.

Kilauėja yra vienas aktyviausių ugnikalnių pasaulyje. Tai vienas iš penkių Didžiojoje saloje esančių ugnikalnių.

Prieš išsiveržimą praėjusią savaitę pietiniame jo šone įvyko 5 balų žemės drebėjimas, po kurio buvo užregistruoti keli stiprūs pakartotiniai požeminiai smūgiai.

Praėjusį penktadienį įvykusio drebėjimo stiprumas buvo 6,9 balo – tai galingiausias drebėjimas Havajuose nuo 1975 metų.

Niekas nežuvo, bet tekanti lava rajone „Leilani Estates“ sunaikino dešimtis pastatų.

Šimtai žmonių dėl lavos ir nuodingų garų pavojaus turėjo palikti savo namus.

Tuo tarpu Havajų gubernatorius paprašė JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbti valstijoje gaivalinės nelaimės padėtį dėl žemės drebėjimų ir ugnikalnio išsiveržimo Didžiojoje saloje.

Gubernatorius Davidas Ige ketvirtadienį pareiškė, kad nelaimė yra tokia didelė, kad Havajams reikia tiesioginės federalinės pagalbos.

Valstijos pareigūnų skaičiavimais, gyventojų apsauga artimiausią mėnesį kainuos daugiau kaip 2,9 mln. dolerių (2,4 mln. eurų). Jei prireiks masinės evakuacijos lėktuvais ir laivais, ši suma šoktels dar aukščiau.

D. Ige teigimu, gali prireikti evakuoti daugiau žmonių, jei ugnikalnyje atsivers daugiau plyšių. Pasak gubernatoriaus, masinė evakuacija gali viršyti apygardos ir valstijos pareigūnų pajėgumus.