Tai buvo pirma oficiali Teherano reakcija į Izraelio smūgius. Užsienio reikalų ministerijos atstovas Bahramas Ghasemi penktadienį pareiškė, kad Izraelio atakos Sirijoje prisidengus „išgalvotomis ir nepagrįstomis dingstimis“ yra Sirijos suverenumo ir teritorinio vientisumo pažeidimas.

Jis pridūrė, kad Sirija turi teisę gintis „nuo agresorių“.

Izraelio kariuomenė pranešė naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį sudavusi smūgių dešimtims Irano karinių objektų Sirijos teritorijoje po to, kai Iranas raketomis apšaudė Izraelio pajėgas Golano Aukštumose.

Izraelis ir Iranas jau seniai kovoja per savo „įgaliotinius“, o naujausias apsikeitimas ugnimi atrodė lyg perspėjimas, kad netrukus gali įsiplieksti tiesioginis konfliktas tarp šių dviejų valstybių.

JAV daro spaudimą Iranui naujomis sankcijomis

Praėjus vos dviem dienoms po JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimo, kad JAV traukiasi iš Irano branduolinio susitarimo, JAV paskyrė naujas sankcijas, skirtas sustabdyti finansavimą Irano revoliucijos gvardijai.

Sankcijas ketvirtadienį paskelbė JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas.

JAV paskyrė sankcijas šešiems asmenims ir trims įmonėms, kurie, jų teigimu, yra susiję su Irano revoliucijos gvardija. Visi šeši asmenys yra iraniečiai. JAV asmenims ir įmonėms bus draudžiama turėti su jais verslo ryšių.

Anot iždo sekretoriaus, sankcijos taikomos tiems, kurie nukreipė grupuotei milijonus dolerių.

B. Netanyahu: Iranas peržengė „raudoną liniją“

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį pareiškė, kad Teheranas peržengė „raudoną liniją“, paleisdamas raketų į Izraelio pajėgas iš Sirijos, ir išprovokuodamas atsakomuosius smūgius į kaimyninės šalies teritorijoje esančius Irano taikinius.

„Iranas peržengė raudoną liniją. Mūsų reakcija buvo (tik) pasekmė“, – sakė Izraelio premjeras socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše.

„Izraelio armija surengė plataus masto ataką prieš Irano taikinius Sirijoje“, – pridūrė jis.

Iranas neprisiėmė atsakomybės už tuos raketų smūgius.

ES ragina laikytis santūrumo

Europos Sąjunga ketvirtadienio vakarą paragino „visus regiono veikėjus laikytis santūrumo“ po to, kai Izraelis aviacijos smūgiais į Irano taikinius Sirijoje atsakė į Teherano raketų ataką prieš savo pajėgas.

„Pranešimai apie praėjusios nakties Irano atakas prieš Izraelio kariuomenės pozicijas iš Sirijos, į kurias Izraelis atsakė smogdamas Irano taikiniams Sirijoje, kelia itin didelį susirūpinimą“, – sakoma Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) pranešime.

Gyvybių nusinešę Izraelio smūgiai sukėlė būgštavimų, kad smarkiai išaugs įtampa regione.

Vis dėlto situacija tebėra apgaubta nežinios.

„Kaip ES ne kartą sakė, Izraelis turi teisę gintis“, – sakoma EIVT pranešime.

„Taip pat raginame visus regiono veikėjus laikytis santūrumo ir vengti bet kokios eskalacijos, galinčios dar labiau pakenkti regiono stabilumui“, – priduriama jame.

JT vadovas ragina nutraukti „visus priešiškus veiksmus“ Artimuosiuose Rytuose

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas penktadienį paragino nedelsiant nutraukti „visus priešiškus veiksmus“, kad būtų išvengta „naujo sukrėtimo“ Artimuosiuose Rytuose, Izraelio pajėgoms smogus Irano taikiniams Sirijoje.

Izraelis tvirtina, kad šie smūgiai buvo atsakas į Irano ataką prieš jo pozicijas Golano Aukštumose, ir paragino JT Saugumo Tarybą bei A. Guterresą tuoj pat pasmerkti šiuos Teherano veiksmus.

JT Saugumo Taryba, smarkiai susiskaldžiusi Sirijos klausimu, veikiausiai neskelbs jokio pareiškimo dėl naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį įvykusių incidentų, o penktadienio rytą nė viena Tarybos narė nebuvo paprašiusi sušaukti posėdį.

Izraelis ir Iranas jau seniai kovoja per savo „įgaliotinius“, o naujausias apsikeitimas ugnimi atrodė lyg perspėjimas, kad netrukus gali įsiplieksti tiesioginis konfliktas tarp šių dviejų valstybių.