JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo jį per vizitą Pchenjane lydėjusiems žurnalistams pranešė, kad viršūnių susitikimo data ir vieta bus paskelbtos kitą savaitę. „Tikiuosi, savaitės pradžioje“, – pridūrė jis.

Kaip pranešė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA), Kim Jong Unas JAV valstybės sekretoriui Pchenjane sakė, kad būsimą susitikimą su D. Trumpu laiko labai svarbiu įtampos mažinimui Korėjos pusiasalyje.

„Jis (Kim Jong Unas) pasakė, kad būsimas KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ir JAV viršūnių susitikimas taps istoriniu pirmuoju puikiu žingsniu teigiamo situacijos Korėjos pusiasalyje plėtojimo ir puikios ateities kūrimo link“, – sakoma Pchenjano agentūros pranešime.

Jame pažymima, kad per Kim Jong Uno ir M. Pompeo susitikimą šalys „nuodugniai aptarė praktinius KLDR ir JAV viršūnių susitikimo klausimus, su juo susijusias procedūras ir būdus“, ir kad Kim Jong Unas „pasiekė patenkinamą konsensusą su JAV valstybės sekretoriumi“.

Be to, KCNA pranešime sakoma, kad Kim Jong Unas „priėmė oficialų (JAV) prezidento pasiūlymą dėl anksčiau areštuotų amerikiečių paleidimo“ ir įsakė suteikti jiems malonę.

Paleisti trys JAV piliečiai išvyko su M. Pompeo. Jie, kaip praneša JAV žiniasklaida, padėkojo D. Trumpui ir M. Pompeo už pastangas dėl jų sugrįžimo į tėvynę. Pranešimuose sakoma, kad su jais galbūt susitiks D. Trumpas.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas, Pchenjane susitikęs su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo, planuojamą susitikimą su prezidentu Donaldu Trumpu sveikino kaip „istorinę progą“, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Kim Jong Unas, kuris atsidūrė diplomatijos verpeto centre tarptautinei bendrijai siekiant pažaboti Šiaurės Korėjos branduolinę programą, sakė, kad jo susitikimas su D. Trumpu „bus istorinis, ... puikus pirmasis žingsnis“.

Pasak jo, tai padės gerinti situaciją Korėjos pusiasalyje ir „kurti gerą ateitį“. Jo komentarus paskelbė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Tai pirmas žinomas kartas, kai Kim Jong Unas patvirtino planuojamą susitikimą su D. Trumpu, nurodo Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

M. Pompeo į Šiaurės Korėją buvo nuvykęs aptarti pasirengimo viršūnių susitikimui, kuris turi įvykti artimiausiomis savaitėmis, ir užsitikrinti trijų Šiaurės Korėjoje sulaikytų amerikiečių paleidimo.

Kim Jong Unas sakė suteikęs „amnestiją“ šiems trims amerikiečiams, „kurie buvo sulaikyti KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinėje Respublikoje) už jų priešiškumą KLDR“, pranešė KCNA.

Tai laikoma Vašingtono diplomatine pergale, pašalinusia paskutinę didelę kliūtį Šaltojo karo priešininkių viršūnių susitikimui.