Britų ministrė pirmininkė Theresa May pasisako už tai, kad 2019 metų kovą pasitraukusi iš Bendrijos Jungtinė Karalystė palaikytų glaudžius santykius su Briuseliu prekybos ir saugumo srityse, ir tikisi iki spalio iš esmės susitarti dėl tokio bendradarbiavimo.

Europos Komisijai praėjusią savaitę pateiktame ir trečiadienį paskelbtame dokumente ES ir Britanijai pasiūlyta sudaryti sutartį dėl vidaus saugumo, bendradarbiavimo užsienio politikoje ir dalyvavimo bendrose gynybinėse operacijose.

Tačiau pareigūnai buvo priblokšti Briuselio sprendimo po „Brexit“ blokuoti Londono prieigą prie ES palydovinės navigacijos sistemos „Galileo“ užšifruotų kanalų. Savo sprendimą ES aiškina teisinėmis problemomis, kurių gali kilti dalinantis slaptais duomenimis su Bendrijai nepriklausančiomis valstybėmis.

Britanija atliko svarbų vaidmenį plėtojant 10 mln. eurų vertės projektą „Galileo“, kuris pradės veikti visu pajėgumu 2026 metais ir taps europietiška alternatyva amerikiečių Pasaulinei vietos nustatymo sistemai (GPS).

Jungtinės Karalystės prieigos prie sistemos blokavimas dėl saugumo priežasčių gali turėti įtakos partnerystei kitose srityse, perspėjama britų vyriausybės dokumente.

„Susitarimas dėl bet kokio JK bendradarbiavimo „Galileo“ projekte yra svarbus išbandymas glaudžiam operatyviniam bendradarbiavimui ir dalinimuisi informacija, kuriuos numato partnerystė saugumo srityje“, – nurodoma jame.

Londonas reikalauja, kad JK išsaugotų prieigą prie užšifruotų kanalų ir teisę dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose, susijusių su „Galileo“ sistema.

Tačiau Didžioji Britanija taip pat aiškinasi galimybes susikurti nuosavą palydovinės navigacijos sistemą, jeigu ES nepakeis savo pozicijos, ir kelia klausimą dėl „Galileo“ sistemos kompleksų dislokavimo jos užjūrio teritorijose.

Tuo metu laikraštis „The Times“ trečiadienį pranešė, kad vyriausybė svarsto galimybę uždrausti Britanijoje veikiančioms technologijų kompanijoms perduoti slaptą informaciją užsieniui.

Europos Komisijai pateiktame dokumente taip pat siūloma sudaryti naują sutartį, kuri leistų Britanijai toliau naudotis ES vidaus saugumo priemonėmis, tokiomis kaip Europos arešto orderio sistema, dalyvauti tokių agentūrų kaip Europolas veikloje bei toliau saugiai keistis duomenimis.

Didžioji Britanija taip pat norėtų susitarti, kad jai būtų leista pavieniais atvejais dalyvauti ES gynybinėse misijose bei gynybiniuose moksliniuose projektuose ir gynybos planavime.

Ji atkreipia dėmesį į visoms Europos valstybėms kylančias bendras grėsmes, nuo terorizmo iki nelegalios migracijos, kibernetinių grėsmių ir agresijos atvejų, tokių kaip cheminio ginklo panaudojimas kovo mėnesį Solsberio mieste, Anglijoje.