„Kaltinimai nebuvo įrodyti“, – paskelbė teisėjas, teismui baigus nagrinėti bylą Lesbo sostinėje Mitilėnėje.

Ispanai ugniagesiai ir savanoriai danai, kuriems, kaip skelbė „Amnesty International“, grėsė iki dešimties metų kalėjimo, sulaukė didžiulio palaikymo iš pagalbos organizacijų. Daug jų šalininkų atvyko išklausyti teismo verdikto.

„Didi humanitarinės pagalbos pergalė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ Graikijos teismo sprendimą pakomentavo Ispanijos organizacija „Proem-AID“.

Teisme parodymus davę du graikų pakrančių apsaugos tarnybos pareigūnai sakė, kad kaltinamieji, kurie buvo suimti 2016 metų sausį, neinformavo valdžios apie savo gelbėjimo misiją ir neturėjo jai reikalingos įrangos.

Ispanas ugniagesys Manuelis Blanco sakė, kad graikų pakrančių apsaugos tarnybos pareigūnai juos sulaikė naktį, sugrįžus iš gelbėjimo misijos, kuri buvo atšaukta, nes nepavyko nustatyti ieškomo laivo buvimo vietos.

Ugniagesiai iš Ispanijos pietinio Sevilijos miesto dalyvavo ne vienoje pabėgėlių ir migrantų gelbėjimo misijų Egėjo jūroje.

Ispanijos Andalūzijos regiono teisingumo ministrė Rosa Aguilar kartu su Sevilijos miesto administracijos atstovais atvyko išklausyti teismo verdikto.

Minėti ispanai dirbo savanoriais organizacijoje „Proem-AID“, o danai – organizacijoje „Team Humanity“. Jie atvyko padėti migrantams, daugiausia sirams, kurie rizikuodami gyvybe mėgina pasiekti Europą per Lesbą ir kitas Graikijos salas.

„Negalima kriminalizuoti humanitarinės pagalbos“

2016 metais maždaug 5 100 migrantų žuvo mėgindami perplaukti Viduržemio jūrą, rodo Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) duomenys.

Daugiau nei tūkstantis migrantų, tarp jų daug vaikų, nuskendo 2015-2016 metais siaurame vandens ruože, skiriančiame Turkijos pakrantę ir Egėjo jūros salas.

„Humanitarinė pagalba negali būti ir neturėtų būti kriminalizuojama“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš prieš teismą stojusių danų savanorių Salamas Aldinas.

Palaikyti S. Aldino į teismo posėdžių salę susirinko daug žvejų iš nedidelio Sikaminijos uostamiesčio, į kurį tuo laikotarpiu atplaukdavo bene daugiausiai laivų su pabėgėliais.

Kaltinamieji tik „padėjo gelbėti gyvybes“, teisme kalbėjo ispanų ugniagesių advokatas.

Ispanai balandžio pradžioje buvo susitikę su Ispanijos užsienio reikalų ministru Alfonso Dastisu, kuris vienas pirmųjų pasveikino naujienas apie ugniagesių išteisinimą.

„Labai džiaugiuosi“, – rašė ministras tviteryje ir gyrė „puikias humanitarines pastangas Viduržemio jūroje“.

Madride tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pirmadienį išplatino pareiškimą, kuriame išreiškė paramą teisiamiems ugniagesiams ir pažymėjo, kad jie siekė „neleisti vaikams, moterims ir vyrams žūti jūroje“.

Pasak organizacijos, tai buvo „absurdiškas“ teismas, parodęs „visų, mėginančių kriminalizuoti solidarumo veiksmus ir įbauginti žmogaus teisių gynėjus, moralinį pakrikimą“.

Tuo tarpu pirmadienį prie pietinių Kretos salos krantų buvo pastebėta medinė valtis su 45 migrantais, iš kurios buvo pasiųstas nelaimės signalas. Į pagalbą migrantams išskubėjo gelbėtojai.