Ekspertai tvirtina, kad nustatytos devynių Rusijos karių, dalyvavusių apšaudyme, tapatybės. Įvardyti ir du generolai, kurie siejami su artilerijos specialistų pasiuntimu iš Rusijos į atsakingus postus Ukrainoje.

„Bellingcat“ atstovai taip pat tvirtina, kad likus dienai iki Mariupolio apšaudymo iš Rusijos į vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ teritorijoje esantį Bezymianojė kaimą buvo atgabentos dvi salvinės raketų ugnies sistemos, kurios po atakos buvo grąžintos atgal į Rusiją.

Tyrimų grupės atstovai sako, kad šio tyrimo išvados paremtos garso ir vaizdo įrašų analize, o tokią medžiagą Ukrainos valdžia perdavė Tarptautiniam Teisingumo Teismui, sprendusiam bylą prieš Rusiją.

„Bellingcat“ svetainėje internete skelbiama telefoninių pokalbių tarp operacijos dalyvių apšaudymo metu ištraukų.

Anksčiau dėl dalyvavimo apšaudant Mariupolį Rusijos karius kaltino Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Vasilijus Gricakas. Jis taip pat rėmėsi minėtaisiais susektais telefoniniais pokalbiais.

Anot V. Gricako, operacijai iš Rusijos teritorijos vadovavo Pietų karinės apygardos raketinių pajėgų ir artilerijos vadas majoras generolas Stepanas Jaroščikas, o Donecke – Rusijos Federacijos ginkluotų pajėgų pulkininkas Aleksandras Capliukas. „Bellingcat“ tyrime taip pat figūruoja šios pavardės.

2015 metų vasario 24 dieną buvo apšaudytas Mariupolio Rytinis rajonas, per ataką žuvo 31 žmogus, dar 117 buvo sužeisti.

Dauguma aukų buvo taikūs gyventojai. Ukrainos kariai ir vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ separatistai dėl atakos kaltino vieni kitus.

Raketų ataka, per kurią Ukrainos pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje žuvo 30 žmonių, buvo sąmoningai nutaikyta į civilius, o jos vykdytojai privalo būti patraukti atsakomybėn, po atakos pareiškė Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus pavaduotojas.

Jeffrey Feltmanas JT Saugumo Tarybos posėdyje, kad sprogimų kraterių analizė, atlikta Europos stebėtojų, rodo, jog raketos buvo paleistos iš teritorijos, kontroliuojamos prorusiškų separatistų.

Mariupolis yra už betarpiškos konflikto zonos. Taigi, gali būti daroma išvada, kad subjektas, kuris paleido tas raketas, sąmoningai taikėsi į civilius gyventojus“, – sakė J.Feltmanas, pabrėždamas, kad tokie veiksmai yra tarptautinių humanitarinių įstatymų pažeidimas.

„Mes visi privalome pasiųsti nedviprasmišką žinią: kaltininkai privalo būti patraukti atsakomybėn ir teisiami“, – pažymėjo jis.

Vietos gyventojų teigimu, per ataką sviediniai pataikė į šalia Kijevskij turgaus esančią teritoriją, o dėl sprogusių sviedinių degė automobiliai, išdaužti namų stiklai, apgriauta parduotuvė.

Vostočnyj mikrorajone buvo nutrauktas vandens ir elektros tiekimas. Gyventojai masiškai išvyko iš apšaudyto rajono.

„Dar vienas ciniškas taikaus ukrainiečių miesto apšaudymas aiškiai liudija apie tikruosius Rusijos samdinių Ukrainoje tikslus – sėti mirtį, baimę, griauti ir naikinti infrastruktūrą.

Separatistams visiškai nereikia taikos, jie tiksliai vykdo Kremliaus užduotis, skirtas eskaluoti situaciją Donbase ir trukdyti sėkmingam Ukrainos vystymuisi“, – buvo rašoma „Antiteroristinės operacijos“ pranešime.