„Sirijoje prieš kelias savaites rusai priėjo liepto galą, – sakė M. Pompeo. – Buvo nukauta keli šimtai Rusijos piliečių.“

Šie rusai priklausė vadinamajai Vagnerio grupei – privačiai samdinių kompanijai, kurią, kaip skelbiama, Sirijos vyriausybė pasamdė perimti naftos ir dujų telkinių kontrolę iš „Islamo valstybės“ ir juos saugoti.

Apie Vagnerio grupę imta kalbėti 2014 metais, kai jos samdiniai, prieš atsirasdami Sirijoje, kovojo Rusijos remiamų separatistų pusėje Rytų Ukrainoje.

Nors apie šią samdinių kompaniją žinoma nedaug, manoma, kad ji veikia mažiausiai trijose šalyse.

1. Sirija

Kaip skelbia BBC, šiuo metu Sirijoje yra apie 2500 samdinių, tačiau duomenys yra prieštaringi. 2015–2016 metais samdiniai persikėlė iš Ukrainos į Siriją, leidiniui „The Business Insider“ elektroniniame laiške teigė Kijeve veikiančio Tarptautinio politikos studijų centro ekspertas ir „Jamestown Foundation“ narys Sergejus Suchankinas.

Šią kompaniją esą pasamdė Sirijos valstybės kontroliuojama naftos kompanija „General Petroleum Corp“, norėdama, kad samdiniai padėtų iš „Islamo valstybės“ atsikovoti naftos ir dujų telkinius ir juos saugotų. Teigiama, kad už tai Vagnerio grupė gauna 25 proc. pajamų iš naftos ir dujų pardavimo, skelbia agentūra „The Associated Press“.

Beje, rusų žurnalistas, kuris prisidėjo prie straipsnio apie tai, kaip JAV vasario pradžioje nukovė šimtus rusų samdinių, neseniai žuvo mįslingomis aplinkybėmis iškritęs iš balkono.

2. Sudanas

Vagnerio grupės samdiniai sausio pradžioje buvo nusiųsti į Sudaną, teigia JAV geopolitinės žvalgybos kompanija „Stratfor“.

Skelbiama, kad samdiniai buvo nusiųsti į Sudaną „dėl konflikto su Pietų Sudanu“. Tikslas buvo karine prasme padėti Sudano prezidento Omaro al Bashiro vyriausybei bei išsiderėti naudingų sąlygų rusų kompanijoms, sakė S. Suchankinas.

Samdiniai taip pat saugo aukso, urano ir deimantų kasyklas, atskleidė S. Suchankinas, pridūręs, kad pastarosios kasyklos yra „pats svarbiausias šalies turtas“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas palaiko gerus santykius su Sudano vadovu. Abu lyderiai praėjusių metų pabaigoje buvo susitikę Maskvoje, kur O. al Bashiras prašė V. Putino apsaugos nuo Jungtinių Valstijų.

Verta paminėti, kad Hagos karo nusikaltimų tribunolas dar 2009 metais išdavė O. al Bashiro arešto orderį dėl nusikaltimų žmogiškumui.

3. Centrinė Afrikos Respublika

Sausio pradžioje „Stratfor“ skelbė, kad Vagnerio grupės samdiniai gali būti greitai išsiųsti į CAR, o S. Suchankinas sako, kad šiuo metu CAR ir Sudane yra apie 370 samdytų karių iš Rusijos.

Anot eksperto, Vagnerio grupės samdiniai CAR turi tą pačią misiją: apsaugoti svarbias kasyklas ir remti vietos valdžią.

Praėjusių metų gruodį Jungtinės Tautos leido Rusijai pradėti pardavinėti ginklus CAR. Tai yra vienas iš daugelio būdų, kuriais Maskva siekia daryti įtaką Afrikos žemynui. CAR vyriausybė mėgina kovoti su smurtu, kurį skatina daugybė ginkluotų grupių, tarpusavyje kovojančių dėl etninių ar religinių priežasčių.

„Rusijos instruktoriai, apmokantys mūsų pajėgas, smarkiai padės mums kovoti su banditais“, – Rusijos valstybinei žiniasklaida balandžio pradžioje sakė CAR prezidentas Faustinas-Archange'as Touadera.

„Rusijos privatusis sektorius taip pat nori investuoti į šalies infrastruktūrą ir švietimą“, – skelbia Rusijos žiniasklaida.

„Tačiau Maskva, rodos, labiau domisi galimybėmis papildyti savo iždą per Vagnerio grupės sandorius, o ne ruošdama didžiulio masto investicinę programą Afrikai“, – teigia „Stratfor“.

Manoma, kad artimiausiu metu Vagnerio grupės samdinių gali atsirasti arba jų jau yra ir kitose šalyse.

„Potencialiai tai gali įvykti Balkanuose, jeigu kiltų koks konfliktas, – mano S. Suchankinas. – Rusai 1991 metais siuntė samdinių į Bosniją. Tai gali įvykti nors ir dabar, jeigu tik prasidėtų neramumai.“

Vagnerio samdiniai taip pat gali artimiausiu metu būti pasiųsti į Libiją, Laisvosios Europos radijui kovą sakė vienas Vagnerio grupės vadų.

„Mūsų laukia daug kovų, – sakė jis. – Greitai tai bus Libija. Vagneris jau kovoja Sudane.“

Rusija nuo pat 2016 metų vis aktyviau bendradarbiauja su Libija ir remia kariuomenės vado Khalifos Haftaro vadovaujamą frakciją. NATO palaiko nacionalinio sutarimo vyriausybę, kuriai vadovauja Fayezas al-Sarrajas.

Vagnerio grupės vadai sako, kad samdinių paklausa ir toliau augs, nes „karas tarp Rusijos Federacijos ir Jungtinių Valstijų“ tęsiasi, skelbia Laisvosios Europos radijas.