Šioje mažoje, apie 3,7 mln. rinkėjų turinčioje šalyje balsavimo apylinkės atsidarė 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ir veiks 12 valandų. Rezultatų iš visų 15 muchafazų tikimasi sulaukti pirmadienį.

Prie kai kurių balsaviečių sostinėje Beirute dar prieš joms atsidarant rikiavosi rinkėjų eilės.

Šalyje, retkarčiais vis dar sukrečiamoje išpuolių ir turinčioje ilgą politinių nužudymų istoriją, kelias savaites trukusi rinkimų kampanija praėjo be didesnių saugumo incidentų, bet per balsavimą buvo mobilizuotos stiprios saugumo pajėgos.

Mažiausiai 20 tūkst. policininkų visoje šalyje turės užtikrinti saugų balsavimą 1 880 apylinkių, nurodė Vidaus reikalų ministerija.

Irano remiamas šiitų sukarintas judėjimas „Hizbollah“ ir jo sąjungininkai gali tikėtis sustiprinti savo įtaką tarp karo krečiamos Sirijos ir Izraelio esančio Libano politinėje arenoje.

Vis dėlto didelis rinkėjų aktyvumas gali suteikti galimybių naujam pilietiniam judėjimui gauti keletą vietų parlamente, net jeigu tradicinės religinio pagrindo partijos išlaikys viršenybę.

„Balsuoju pirmąjį kartą“, – 60-metė Therese (Terezė) sakė naujienų agentūrai AFP prie vienos rinkimų apylinkės Beiruto centre.

„Atėjau palaikyti pilietinės visuomenės, nes niekas šioje šalyje man nepatinka, tačiau abejoju, ar jie laimės“, – pridūrė ji.

Pietiniame Tyro mieste 28 metų Jalalas Naanou (Džalalas Nanu) irgi atsikėlė anksti, kad palaikytų precedento neturinčių pilietinės visuomenės kandidatų pastangų atvesti į parlamentą naujų veidų.

„Atėjau balsuoti ir dirbti dėl pokyčių, kad pamatyčiau parlamente naujų įstatymų leidėjų, nes be šito mūsų padėtis išliks tokia pati arba pablogės“, – aiškino jis.

„Ar didžiausias laimėtojas bus „Hizbollah“? Na, ji bent jau nepralaimės“, – sakė Beirute įsikūrusiame Libano-Amerikos universitete dirbantis politologijos profesorius Imadas Salamey (Imadas Salamėjus).

Dauguma kandidatų vengė veltis į didelius nesutarimus kurstančią „Hizbollah“ nusiginklavimo temą. Ši frakcija yra vienintelė, vis dar nesudėjusi ginklų po 1975–1990 metų pilietinio karo.

Šiitų judėjimas gali gauti nedaug vietų, bet jam būtų naudinga prognozuojama parlamento sankloda be vieningo bloko, nukreipto prieš „Hisbollah“, sakė I. Salamey. Pasak jo, tokiu atveju „Hizbollah“ gali tekti lemiamas balsas formuojant valdančiąją koaliciją.

Taip pat mažai tikėtina, kad pasikeis valstybę valdantis triumviratas. 80-metis parlamento pirmininkas Nabihas Berri (Nabihas Beris), vadovaujantis su „Hizbollah“ besivaržančiai, bet dažnai šį judėjimą palaikančiai šiitų partijai „Amal“, beveik neabejotinai išlaikys šį postą, jam priklausantį nuo 1992 metų.

Pilietinės visuomenės sąrašas

Prezidento Michelio Aouno (Mišelio Auno) padėtis per šiuos rinkimus nepasikeis, bet jo krikščioniškoji partija – Laisvasis patriotinis judėjimas – yra svarbus veikėjas per šiuos rinkimus, vykstančius pagal naują tvarką, užtikrinančią didesnį proporcinį atstovavimą.

Nauji įstatymų leidėjai atliks itin svarbų vaidmenį skiriant premjerą. Daugelis prognozuoja, kad šiame poste išliks dabartinis vyriausybės vadovas Saadas Hariri (Saadas Hariris).

S. Hariri istoriškai būdavo palaikomas regione itin svarbų vaidmenį atliekančios sunitiškos Saudo Arabijos, o „Hizbollah“ remia šiitiškasis Iranas, bet abi stovyklos atrodo nusiteikusios toliau dalytis valdžia.

Libano politinių aljansų žemėlapis yra itin margas: ši sistema labai priklausoma nuo vietos susitarimų, todėl vienoje apygardoje bendradarbiaujančios partijos gali būti varžovės kitoje.

Visa tai jau kursto jau anksčiau tvyrojusį didelį rinkėjų nusivylimą šalyje, kur valdžia jau dešimtmečius priklauso toms pačioms politinėms dinastijoms, kaltinamoms, kad joms rūpi tik jų pačių interesai.

Pokyčių troškimą įkūnija aljansas „Kulluna Watani“, sudarytas iš dviejų pilietinės visuomenės grupių, įskaitant 2015 metais per protestus prieš atliekų valdymo krizę susikūrusį judėjimą.

Pagal optimistiškiausias prognozes ši blokas gali laimėti penkias iš 128 vietų parlamente, bet jo lyderiai privačiai yra sakę, jog net ir toks pasiekimas būtų neblogas.

Iš šio sąrašo kandidatų daugiausiai galimybių turi Paula Yacoubian (Paula Jakubian), garsi televizijos žurnalistė.

Per šiuos rinkimus dėl vietų parlamente besivaržančių moterų skaičius yra rekordinis – kandidačių yra net 86.

„Turime labai korumpuotą kastą, ir yra drąsių žmonių judėjimas, mėginantis jiems pasakyti: „Nesame patenkinti“, – AFP sakė P. Yacoubian.

Pernai priimtas sudėtingas naujas rinkimų įstatymas atvėrė galimybę kandidatuoti mažesnėms partijoms, bet joms teko didžiulis iššūkis išjudinti vangius rinkėjus.

Libaną buvo supurčiusios kelios institucinės krizės. Šalis dvejus metus neturėjo prezidento ir 12 metų gyveno be biudžeto, tačiau daugelis libaniečių teigia didelio skirtumo savo gyvenime nepajutę.

Ženklų, kad rinkėjai gali būti aktyvesni nei įprasta, beveik nebuvo. Viena viešosios nuomonės tyrimų agentūra prognozuoja, kad šįkart aktyvumas gali būti vienu procentiniu punktu didesnis nei 2009 metais, kai savo valią pareiškė 55 proc. rinkėjų.