Po prezidento rinkimų tapo tik blogiau, teigia Sankt Peterburgo opozicijos atstovai – V. Putinas ir jo aplinka pasijuto nevaržomi. Vis labiau įsigali autokratija. Pasak opozicinės „Jabloko“ partijos atstovo, rengiamasi didinti mokesčius, vėlinti išėjimą į pensiją, blokuojamas susirašinėjimas internete. Opozicijos aktyvistai už Ukrainos, Gruzijos ir Europos Sąjungos vėliavas per gegužės pirmosios eiseną, skirtą Peterburgui ginti, buvo areštuoti, skirtos didžiulės baudos.

Kol Rusijos politologai prognozuoja V. Putinui sunkius 6 valdymo metus – per šaltąjį karą su Vakarais laukia nepopuliarios ekonominės reformos, reikės parengti naujus kadrus, tarp jų ir tą, kuriam galbūt perduos valdžią, opozicijos atstovai abejoja, ar per tą laiką jie sustiprės ir susivienys. Jų nepalaiko tauta, nes V. Putinas Vakarų sankcijas prieš savo sprendimus, meistriškai paverčia nukreiptomis prieš pačią Rusiją ir jos žmones.

„Sankcijos būtų efektyvios, jei būtų nukreiptos prieš V. Putiną ir jo aplinkos žmones, kad nebūtų galima pristatyti kaip sankcijų prieš šalį. Sankcijos – konkretiems valdininkams, konkretiems deputatams ir asmenims. Tai, kas dabar vyksta, suteikia galimybę V. Putinui interpretuoti kaip kovą prieš šalį, o propaganda leidžia jam sutelkti šalia savęs dar daugiau žmonių“, – sakė partijos „Jabloko“ narys, deputatas Borisas Višnevskis.

„Nesutinku su vidaus politika, neskiriamas dėmesys ekonomikai, reikia visas jėgas mesti jos vystymuisi ir vidaus problemoms spręsti, mažiau dėmesio skirti užsienio politikai, labiau rūpintis žmonėmis“, – teigė Sankt Peterburgo gatvėje kalbintas vyras.

Kitas opozicijos atstovas situaciją po rinkimų vadina konstitucine monarchija – konstitucinės teisės leidžiamos tik tada, kai monarchas to nori. O opozicija niekaip nesugeba susitelkti.

„Peterburge susitariame tarpusavyje, bet tampame nesutarimų Maskvoje įkaitais. Javlinskis, Navalnas, Sobčiak, Gudkovas, Jašinas – visi tų pačių pažiūrų, trukdo ambicijos ir nesugebėjimas susitarti“, – kalbėjo nepriklausomas deputatas Maksimas Reznikas.

Demokratinių jėgų atstovai teigia, kad Rusijos žmonės pasirengę kentėti, jei niekas jų neįtikins, jog izoliuojama ne šalis, o jos vadovas.