A. Navalnas, kuriam nebuvo leista dalyvauti kovą vykusiuose prezidento rinkimuose, paragino rusus gegužės 5-ąją, prieš pirmadienį planuojamą V. Putino inauguraciją, surengti protestų visoje šalyje.

Protestai prasidėjo Rusijos Tolimųjų Rytų ir Sibiro regionuose, kur buvo suimti kelios dešimtys demonstrantų, sakė A. Navalno komanda ir nepriklausomi stebėtojai.

„Sulaikymai vyko grubiai“, – nurodė stebėtojai. Pasak jų, kai kurie sulaikytieji patyrė nesunkių sužeidimų.

Protestas prieš Putino inauguraciją

Nepriklausomas tinklalapis „OVD-Info“, renkantis informaciją apie politinius areštus, nurodė, kad visoje šalyje, 19 miestų, suimti mažiausiai 1 029 žmonės. Daugiau kaip 470 protestuotojų sulaikyti Maskvoje.

Pranešama, kad daugiausiai sulaikytųjų – 97 – buvo Čeliabinsko mieste. „OVD-Info“ pranešė, kad per protestą Jakutske buvo suimti 75 asmenys, tačiau visi jie jau buvo paleisti.

Mažiausiai 10 protestuotojų buvo sulaikyti Sibiro Barnaulo mieste, informavo A. Navalno komanda.

Maskvoje ir Sankt Peterburge protestai prasidėjo 14 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, tačiau valdžia neišdavė leidimų rengti demonstracijas.

Maskvos centrinėje aikštėje rinkosi ne tik A. Navalno šalininkai, bet ir kelios dešimtys V. Putiną palaikančių žmonių, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Proputiniški aktyvistai skandavo: „Mūsų šalis – mūsų taisyklės“ ir „Mes už Putiną“.

Protestų išvakarėse visoje šalyje buvo sulaikyta nemažai A. Navalno komandos aktyvistų.

Maskvoje sulaikytas Navalnas

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas šeštadienį buvo sulaikytas per nesankcionuotą protesto akciją, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

Policijos pareigūnai sulaikė jį centrinėje Maskvos Puškino aikštėje. 41 metų protestuotojų lyderis buvo suimtas kartu su keletu savo šalininkų.

Policijai sučiupus A. Navalną kai kurie demonstrantai ukrainietiškai skandavo „gėda“ – gerai žinomą šūkį, kuris girdėjosi per 2014-ųjų sukilimą Kijeve, nuvertusį Kremliaus remiamą vyriausybę.

Puškino aikštėje kilo muštynių tarp A. Navalno šalininkų ir Kremlių remiančių aktyvistų, taip pat užplūdusių tą aikštę ir mėginusių sabotuoti opozicijos demonstracijas.

Policija perspėjo, kad išvaikys mitingą jėga ir „smogiamąja ginkluote“.

Protestuotojai šaukė „ketvirta kadencija – kalėjime“ ir „atsibodai“, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Antrame pagal dydį Rusijos mieste Sankt Peterburge į dar vieną nesankcionuotą protesto akciją susirinko keletas tūkstančių žmonių, skandavusių „Rusija bus laisva“ ir „Šalin carą“.

Kai kuriuose plakatuose buvo užrašyta „Dar šeši metai degradacijos“ ir „Už interneto laisvę“.

A. Navalnas, kuriam nebuvo leista dalyvauti kovą vykusiuose prezidento rinkimuose, paragino rusus gegužės 5-ąją surengti protestų visoje šalyje.

„Bailus senis“

„Bailus senis Putinas mano esantis caras, – penktadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė A. Navalnas. – Bet jis mums ne caras.“

Stebėtojai būgštauja, kad šeštadienio protestai gali peraugti į susirėmimus su policija ir masinius areštus, kaip kad buvo po panašių protestų 2012-aisiais, kai valdžia pradėjo didžiulę susidorojimo kampaniją su tų demonstracijų dalyviais.

2012-ųjų kovą dešimtys tūkstančių rusų išėjo į gatves protestuoti prieš V. Putino sugrįžimą į prezidento postą trečiai kadencijai.

Tąkart neišvengta susirėmimų su policija, o šimtai protestuotojų buvo sulaikyti.

Maždaug 30 demonstrantų buvo iškeltos baudžiamosios bylos, ir daugeliui jų skirtos 2,5-4,5 metų laisvės atėmimo bausmės.

Rusiją beveik du dešimtmečius valdantis 65 metų V. Putinas ketvirtai prezidento kadencijai buvo išrinktas kovo 18-ąją.

Jis surinko rekordinį kiekį rinkėjų balsų – 76 procentus.

Opozicija ir nepriklausomi rinkimų stebėtojai pranešė, kad balsavimas buvo suklastotas, užfiksuota ir kitų galimo sukčiavimo atvejų. Kremlius siekė didelio rinkėjų aktyvumo, nes tai užtikrintų didesnį naujosios prezidento kadencijos legitimumą.

Santūri inauguracija

Šiemet V. Putino komanda planuoja gana santūrią inauguracijos ceremoniją. Stengiantis išvengti bet kokios potencialiai blogos reklamos bus atsisakyta ištaigingo priėmimo Kremliuje, penktadienį pranešė nepriklausomas kanalas „Dožd“, remdamasis šaltiniais.

Per 2012 metų inauguraciją juodas V. Putino kortežas lėkė ištuštėjusiomis Maskvos gatvėmis, nes pareigūnai šia proga buvo uždarę sostinės gatves. Daugelis tada palaikė tokį prezidento elgesį didžiule klaida.

Šįkart V. Putinas susitiks su savanoriais, dalyvavusiais jo rinkimų kampanijoje, nurodė „Dožd“.

Žymus politologas Stanislavas Belkovskis vienam radijui sakė, kad surengti banketą elitui Kremliuje „dėl Vakarų sankcijų ir kontrsankcijų smarkiai augant skurstančių žmonių skaičiui“ dabar laikoma neįkandama prabanga.

V. Putino kelionę tuščiomis Maskvos gatvėmis per 2012 metų inauguracijos ceremoniją daugelis palaikė „okupanto kelione“, pridūrė S. Belkovskis.