Stichija praeitą naktį užklupo vakarinę Radžastano ir šiaurines Utar Pradešo bei Pandžabo valstijas. Vėjo greitis viršijo 130 km per valandą.

„Galime patvirtinti, kad žuvo mažiausiai 65 žmonės maždaug 40-yje iš 75 valstijos rajonų“, – naujienų agentūrai AFP sakė T. P. Gupta iš Utar Pradešo gelbėtojų tarnybos.

Vienas Radžastano nelaimių valdymo pareigūnas sakė, kad šioje valstijoje buvo patvirtinta 33 žmonių žūtis.

Dar du žmonės žuvo Pandžabo valstijoje.

Pasak pareigūnų, aukų skaičius tikriausiai didės.

Kaip pranešė vietos žiniasklaida, labiausiai audrų buvo nuniokotas Utar Pradešo Agros rajonas, kuriame yra garsusis Tadž Mahal mauzoliejus. Pareigūnai pranešė, kad jis nenukentėjo.

Praėjusį mėnesį per panašią audrą Utar Pradeše žuvo mažiausiai 15 žmonių ir nugriuvo du prie įėjimo į Tadž Mahal mauzoliejaus teritoriją stovinčio pastato minaretai.

Ketvirtadienio naktį dauguma aukų žuvo miegodamos, prispaustos nuverstų stulpų, medžių ir sienų. Indijoje vasaros mėnesiais daug žmonių miega lauke, kur būna vėsiau.

Po vėjų siautėjimo kilo smarki perkūnija. Panašios audros Indijoje kasmet pareikalauja šimtų gyvybių, bet ketvirtadienio nakties stichija buvo tarp stipriausių pastaraisiais dešimtmečiais.

Shivamas Lohia, kuriam priklauso viešbutis Radžastano Alvaro rajone, sakė, kad vėjas vos nenunešė jo automobilio, tad jis paliko mašiną kelyje ir gelbėjosi bėgte.

Laukiama daugiau audrų

„Tokios niokojančios audros nemačiau mažiausiai 25 metus. Visi išsigando ir bėgo ieškoti priedangos, o vėjas vertė medžius ir namus. Tai buvo košmaras“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo Sh. Lohia.

Gelbėtojai ketvirtadienį toliau tikrina sugriautus namus, ieškodami po griuvėsiais galėjusių atsidurti gyventojų.

T. P. Gupta aukų skaičių pavadino beprecedenčiu tokiai audrai per pastaruosius 20 metų.

Pasak jo, Agros rajone žuvo 43 žmonės, be to, valstijoje žuvo daugiau kaip 150 galvijų ir kitų gyvulių.

Indijos meteorologijos departamentas pranešė, kad iki šeštadienio dar didesniame regione kils naujų audrų.

„Per ateinančias 48 valandas visoje valstijoje prognozuojamos tolesnės audros, tad žmonės turėtų būti budrūs“, – sakė T. P. Gupta.

Radžastano nelaimių valdymo ir pagalbos departamento vadovas Hemantas Gera sakė, kad gelbėjimo tarnybos budi, ir perspėjo žmones nemiegoti lauke.

Pandžabo Patijalos rajono komisaro pavaduotojas Kumaras Amitas AFP sakė, kad šioje valstijoje griuvus sienai žuvo du žmonės.

Elektros tinklų avarijos

Turistų pamėgtame Radžastane labiausiai nukentėjo trys rajonai.

„Dauguma iš mūsų valstijos 35 žuvusiųjų ir 205 sužeistųjų yra iš trijų rajonų: Alvaro, Dholpuro ir Bharatpuro“, – AFP sakė H. Gera.

Meteorologijos departamento Delyje pareigūnai sakė, kad audra kilo virš drėgnų šiaurinių lygumų susidūrus rytinei ir vakarinei orų sistemoms.

Departamento mokslininkas Charanas Singhas sakė, kad Agroje vėjo greitis buvo 132 km per val., o sostinėje Delyje – 59 km per valandą.

Daug kur Radžastane nutrūko elektros tiekimas, nes išvirto tūkstančiai elektros stulpų. Pasak pareigūnų, elektros tiekimui atkurti gali prireikti daugiau kaip dviejų dienų.

Valstijos vyriausybė greit skyrė lėšas, iš kurių bus mokamos kompensacijos žuvusiųjų šeimoms, taip pat kompensacijos už padarytą žalą. Kiekvieno žuvusiojo šeimai bus skirta maždaug 6 tūkst. dolerių (5 tūkst. eurų).

„Liūdžiu dėl gyvybių, prarastų per smėlio audras įvairiose Indijos dalyse. Užuojauta sielvartaujančioms šeimoms. Tegu sužeistieji greičiau pasveiksta“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė šalies ministras pirmininkas Narendra Modi.

„Paprašiau pareigūnų koordinuoti veiksmus su atitinkamų valstijų vyriausybėmis ir siekti padėti nukentėjusiesiems“, – pridūrė jis.