Pasak Irano aukščiausio rango pasiuntinio Londone Hamido Baeidinejado, Teheranas būtų „pasiruošęs sugrįžti prie ankstesnės padėties“, jei Vašingtonas, kaip grasina JAV prezidentas Donaldas Trumpas, atšauks 2015 metais sudarytą sutartį.

„Jei Jungtinės Valstijos pasitrauks iš susitarimo, tai reikštų, kad jokio susitarimo nebeliktų, kadangi svarbi šalis panaikintų ir pažeistų sutarties sąlygas“, – televizijai CNN sakė ambasadorius.

Pranešama, kad JAV prezidentas linkęs atsisakyti 2015 metais tarp Teherano ir šešių galingų pasaulio valstybių sudarytos sutarties, artėjant gegužės 12 dienos galutiniam terminui, iki kurio Vašingtonas žadėjo priimti sprendimą.

Pagal šį susitarimą, Irano branduolinei programai įvedami griežti apribojimai, o mainais švelninamos Teheranui paskelbtos ekonominės sankcijos.

Anot H. Baeidinejado, jo šalis svarsto įvairius atsakus į galimą JAV pasitraukimą, įskaitant galimybę plėsti branduolinę programą.

„Galėtų būti svarstomas urano sodrinimas, mūsų bendradarbiavimo su (Tarptautine atominės energetikos) agentūra persvarstymas ir tam tikra kita veikla. Tai labai realu“, – pridūrė jis.

Pasiuntinys neigė, kad Iranas ir vėl pradėtų vystyti branduolinį ginklą.

Teheranas taip pat nuolat neigė siekiantis tokio ginklo ir tvirtino, kad jo branduolinė programa skirta civiliniams tikslams.

Europos lyderiai, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emanuelį Makroną), spaudžia D. Trumpą, kad šis ne atšauktų, o sustiprintų prieš trejus metus įsigaliojusį susitarimą, kuriam pasiekti prireikė daugiau nei dešimtmečio.

E. Macronas, praėjusią savaitę Vašingtone JAV prezidentą mėginęs įtikinti nepasitraukti iš susitarimo, trečiadienį pripažino vis dar nežinantis, kokį sprendimą priims Baltųjų rūmų šeimininkas.

D. Trumpas vadina susitarimą su Teheranu „beprotišku“ ir „absurdišku“, taip pat ragino imtis naujų veiksmų, nukreiptų prieš Irano balistinių raketų programą ir paramą įvairioms kovotojų grupuotėms Artimuosiuose Rytuose.

Antradienį Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu teigė turįs naujų „įrodymų“, jog Iranas yra paruošęs branduolinio ginklo kūrimo planą ir gali bet kuriuo metu jį aktyvuoti.

H. Baeidinejad savo ruožtu nurodė, kad tarptautinių stebėtojų galutinis įvertinimas prieš sutarties įsigaliojimą 2015 metais prieštarauja Izraelio pareiškimams.