Pasak jo šaltinių, informuotų apie JAV ir Šiaurės Korėjos derybas, šį sprendimą Pchenjanas priėmė prieš maždaug du mėnesius. Vienas iš šaltinių patikino, jog šis Šiaurės Korėjos valdžios žingsnis niekaip nepakeis Vašingtono pozicijos, kad Pchenjanas turi atsisakyti branduolinio ginklo.

Anksčiau naujienų agentūra „Yonhap“ pranešė, kad trys JAV piliečiai, nuteisti Šiaurės Korėjoje pagal kaltinimą šnipinėjimu ir priešiškais veiksmais, balandžio pradžioje buvo perkelti iš priverčiamųjų darbų stovyklos į viešbutį Pchenjano apylinkėse. Taip pat buvo pranešta, jog derybose dėl jų paleidimo tarpininkauja Švedija, atstovaujanti Jungtinių Valstijų interesams Šiaurės Korėjoje.

Žinia apie trys amerikiečius

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį užsiminė, kad artimiausiu metu gali būti paskelbta žinių apie tris Šiaurės Korėjoje sulaikytus amerikiečius.

Kiek anksčiau šaltiniai pranešė, kad trys minimi amerikiečiai buvo perkelti į kitą vietą prieš galimą jų paleidimą.

Šios naujienos praneštos D. Trumpui ruošiantis istoriniam viršūnių susitikimui su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Uni.

„Ankstesnė administracija ilgą laiką prašė paleisti šiuos tris įkaitus iš Šiaurės Korėjos darbo stovyklos, tačiau tai nedavė rezultatų. Sekite naujienas!“ – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

Jungtinės Valstijos seniai reikalauja Šiaurės Korėjos paleisti į laisvę Kim Hak-songą, Kim Sang-duką ir Kim Dong-chulą. Pranešama, kad abi pusės priartėjo prie susitarimo dėl jų paleidimo.

„Šiuo metu jie yra Pchenjano pakraštyje esančiame viešbutyje“, – naujienų agentūrai AFP kiek anksčiau nurodė Choi Sung-ryongas, aktyvistas iš Pietų Korėjos, turintis kontaktų Šiaurės Korėjoje.

Jis pridūrė, kad amerikiečiai laikomi atskirai, tačiau „jiems organizuojamos išvykos, teikiama medicininė pagalba, jie gerai maitinami“.

Diplomatiniai šaltiniai Pchenjane sakė, jog esama gandų, kad trys amerikiečiai buvo perkelti į kitą vietą, tačiau kur, nežinoma.

Galimas šių vyrų paleidimas buvo aptartas per praėjusį mėnesį įvykusią JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo kelionę į Pchenjaną, pranešė dienraštis „The Wall Street Journal“.

Pietų Korėjoje gimęs amerikietis pastorius Kim Dong-chulas Šiaurės Korėjoje buvo sulaikytas 2015 metais ir apkaltintas šnipinėjimu. 2016-aisiais jam buvo skirta dešimt metų sunkiųjų darbų.

Kim Hak-songas ir Kim Sang-dukas, dar žinomas kaip Tony Kimas, buvo sulaikyti pernai įtariant „priešiška veikla“. Jie abu dirbo užsienio protestantų įkurtame Pchenjano mokslo ir technologijų universitete.