Kim Jong Unas suteikė itin retą progą susipažinti su jo keistu asmeniniu gyvenimu, teigia iš jo lūpų įdomios informacijos išskaitę ekspertai.

„New York Post“ skelbia, kad abejų Korėjų lyderiai daugiausia kalbėjosi apie branduolinę ginkluotę, Jungtines Valstijas ir jų prezidentą Donaldą Trumpą. Tai, žinoma, labai svarbu, tačiau įdomiau tai, ką Šiaurės Korėjos lyderis išdavė apie savo asmeninį gyvenimą.

Net kelios žiniasklaidos priemonės kreipėsi į skaitymo iš lūpų ekspertus, kurie padėjo išsiaiškinti, ką Šiaurės Korėjos despotas Kim Jong Unas ir Pietų Korėjos Moon Jae In kalbėjosi privačiau.

„Visą pokalbį suprasti labai sunku, tačiau raktiniai žodžiai „branduolinių ginklų objektas“, „Trumpas“, „Jungtinės Valstijos“ ir „Jungtinės Tautos“ buvo suprantami“, – teigiama Japonijos NTV laidoje „Sukkiri“, į kurią buvo pakviestas skaitymo iš lūpų ekspertas. Ekspertas perspėjo, kad iš nemenko atstumo perskaityti iš lūpų labai sunku.

Šiaurės Korėjos ekspertas iš Japonijos „Keio“ universiteto Atsuhito Isozaki sakė, kad Kim Jong Unas didžiąją dalį laiko klausėsi.

Trys Pietų Korėjos laikraščio „Chosun Ilbo“ pasamdyti skaitymo iš lūpų ekspertai taip pat teigia, kad pokalbyje dominavo Pietų Korėjos prezidentas, kuris savo kalbą pradėjo žodžiais: „Neleiskime mūsų ryšiams nutrūkti, daugiau kalbėkimės ir judėkime teigiama linkme“.

Kim Jong Unas jam į tai atsakęs: „Šiaurės Korėjos ir JAV viršūnių susitikimas turėtų atnešti teigiamų rezultatų, noriu laipsniškai panaikinti visas kliūtis“.

Kim Jong Unas taip pat paklausė Pietų Korėjos prezidento, ką jis galvoja apie D. Trumpo ketinimus. Moon Jae In jam atsakė entuziastingai mojuodamas rankomis.

Vieno iš skaitymo iš lūpų ekspertų teigimu, abejų Korėjų vadovai aptarė Vašingtono įtarumą dėl Pchenjano ryžto atsisakyti branduolinio ginklo programos.

Pietų Korėjos pareigūnai atsisako patvirtinti laikraščio „Chosun Ilbo“ įžvalgų, nors atstovas ir nepaneigė, kad lyderiai kalbėjosi apie branduolinę ginkluotę.

Pietų Korėjos televizijos kanalas A skelbia, kad lyderiai palietė ir asmeninio gyvenimo temą.

„Tėvas pažiūrėjo į mane ir pasakė, kad vesčiau tą moterį, taigi juo pasitikėjau“, – apie savo žmoną Ir Sol Ju kolegai iš Pietų Korėjos sakė Šiaurės Korėjos lyderis.

Kim Jong Unas tapo pirmuoju Šiaurės Korėjos lyderiu, kurie pateko į Pietų Korėjos teritoriją, peržengęs karinę demarkacijos liniją ir susitikęs su Pietų Korėjos prezidentu paliaubų miestelyje Panmundžome.

DELFI primena, kad balandžio 27 d. per istorinį Šiaurės ir Pietų Korėjų vadovų susitikimą Kim Jong Unas ir Moon Jae-inas paskelbė apie susitarimą šiemet formaliai baigti Korėjos karą.

Korėjos karas prasidėjo 1950 metais birželį, kariniai veiksmai baigėsi 1953 metais, tačiau oficialiai karo pabaiga taip ir nebuvo paskelbta. Tai yra simbolinis žingsnis, rodantis didžiulius pokyčius Korėjos pusiasalyje.

Abi Korėjos tarsis dėl susitikimų su Jungtinėmis Valstijomis ir galbūt Kinija, dalyvavusiomis prieš 65 metus pasirašant paliaubų sutartį, „siekiant paskelbti karo pabaigą ir įtvirtinti nuolatinį ir tvirtą taikos režimą“, rašoma po viršūnių susitikimo paskelbtame bendrame pareiškime.

Branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ir Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas penktadienį paskelbė, kad jų šalys įsipareigojusios siekti Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

„Pietų ir Šiaurės Korėja patvirtino bendrą tikslą įgyvendinti visišką denuklearizaciją, kad Korėjos pusiasalyje nebeliktų branduolinių ginklų“, – sakoma bendrame lyderių pareiškime, išplatintame po istorinio viršūnių susitikimo.