Tai jau trečia iš eilės socialdemokratų, kurie siekia nušalinti nuo valdžios kanclerio Wolfgango Schuesselio dešiniųjų koaliciją, pergalė regioniniuose rinkimuose. Šie regioniniai rinkimai buvo paskutiniai prieš kitų metų visuotinius rinkimus.

Populiaraus Vienos mero Herberto Haeuplo Socialdemokratų partija gavo 49 proc. balsų - 2,1 proc. daugiau nei 2001 metais, pranešė miesto rinkimų komisija.

Socialdemokratai Vienos municipalitete turės trimis vietomis daugiau - iš viso 55 vietas iš 100. Jie gerokai aplenkė W.Schuesselio Liaudies partiją, kuri gavo tik 18,7 proc. balsų.

Tačiau netikėta tai, kad sekmadienį palyginti gerai pasirodė kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija, kuri laikosi griežtos antiimigracinės politikos nuo pat to laiko, kai iš jos pasitraukė jos įkūrėjas nacionalistas Joergas Haideris.

J.Haiderio naujoji Austrijos ateities sąjunga pasuko politinio centro link ir yra nacionalinės koalicinės vyriausybės partnerė, o naujasis Laisvės partijos lyderis Heinzas-Christianas Strache toliau laikosi griežtosios linijos ir griežtai nepritaria Turkijos narystei Europos Sąjungoje (ES), gąsdindamas austrus imigrantų banga.

Laivės partija surinko 14,9 proc. balsų - 5,2 proc. mažiau nei 2001-aisiais - ir, turėjusi užleisti antrąją vietą Vienos politikoje, liko trečiojoje. Tačiau ši partija vis tiek surinko 6 proc. daugiau, nei buvo prognozuojama.

Už Žaliųjų partiją balsavo 14,7 proc. rinkėjų, o už J.Haiderio "Austrijos ateities sąjungą" - vos 1,1 procento. Norint gauti vietą sostinės municipalitete, reikia surinkti mažiausiai 5 proc. balsų.

56 metų H.Haeuplas per 11 metų Vienos mero poste sėkmingai vykdė miesto modernizavimo projektus, kurie nesumažino sostinės istorinio žavesio. Biologo išsilavinimą turintis meras, kuris garsėja pomėgiu skaityti per naktis, taip pat moka bendrauti ir dažnai bendrauja su paprastais žmonėmis.

Pasak 36 metų H.-Ch.Strache, rinkimų rezultatai rodo, kad Laisvės partija "grįžta" į politiką.

Austrijos politiniai lyderiai, išskyrus J.Haiderį, laikosi proeuropietiškų pažiūrų, bet tik 31 proc. austrų pritaria tolesnei ES plėtrai, rodo liepą atliktos "Eurobarometer" apklausos rezultatai.