Tai paaiškėjo vos po kelių dienų, kai JAV šaltiniai patvirtino, kad tarp Rusijos diplomatų, išsiųstų iš JAV po apnuodijimų Solsberyje, buvo šnipų, turėjusių sekti čia gyvenančius disidentus, rašo Express.co.uk.

Praėjusį mėnesį Maskva kaltę dėl virtinės rusų mirčių Didžiojoje Britanijoje suvertė britų valdžiai.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo pranešime apkaltino Didžiąją Britaniją, kad ji „daugiau negu kartą pademonstravo savo nesugebėjimą užtikrinti Rusijos piliečių saugumo“, ir tarp tokių asmenų paminėjo jai nelojalų agentą Aleksandrą Litvinenką, milijardierių verslininką B. Berezovskį, jo verslo partnerį Nikolajų Gluškovą ir Sergejų bei Juliją Skripalius.

Praėjusią savaitę aukšto rango Maskvos prokuroras pareiškė, kad Rusijos oligarchą B. Berezovskį nužudė MI5 – veikiausiai dėl to, jog bijojo, kad jis grįš į tėvynę ir atskleis paslaptis, kurias surinko per šnipinėjimo misiją.

B. Berezovskis 2013 metais buvo rastas pasikoręs savo viloje Saninghile, Berkšyro grafystėje. Jo mirties priežasčių tyrimas paliko atvirą išvadą, įskaitant tikimybę, kad jis galėjo ir nenusižudyti.

Pareigūnams žinoma, kad jis prieš mirtį buvo sulaukęs grasinimų mirtimi, bet jie viešai buvo priskirti jo verslo konkurentams. Tačiau vieno anonimiško laiško analizė parodė, kad jis yra pribloškiančiai panašus į kitą laišką, kuris buvo nusiųstas kitam disidentui, buvusiam KGB generolui Olegui Kaluginui.

Abu laiškai buvo parašyti 2002 metais, kai pirmą kartą buvo parodytas dokumentinis filmas „Blowing Up Russia“, sukurtas pagal didžiulio populiarumo sulaukusią A. Litvinenkos ir istoriko Jurijaus Felštinskio knygą. B. Berezovskis finansavo šio filmo kūrimą, o O. Kaluginas jame nusifilmavo.

B. Berezovskiui skirtame laiške, parašytame rusų proza, cituojamas Rusijoje mažai žinomas prancūzų filosofas Michelis de Montaigne`as ir laidomos užuominos apie mirtį.

O. Kaluginui skirtas laiškas, prasidedantis ta pačia citata, buvo išsiųstas po septynių mėnesių, 2002 metų gruodį.

J. Felštinskis pasakojo, kaip B. Berezovskis, gavęs iš viso tris tokius laiškus, jam pareiškė: „Visi žino, kad šiuos laiškus rašinėja FSB (Rusijos saugumo tarnyba), ir kad juose grasinama“.

„Aš skaičiau tuos laiškus ir supratau, kad kai kurios frazės yra pažįstamos. Parodžiau jam laišką, išsiųstą O. Kaluginui. Borisas negalėjo patikėti savo akimis“, – pridūrė istorikas.

Laiškų panašumus išanalizavo buvęs KGB majoras Jurijus Švetsas. Jo parengta ataskaita buvo nusiųsta Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministerijai.

Jis teigė, kad laiškai buvo parašyti profesionaliai, ir kad juos pristatė „ribotas“ skaičius žmonių, „susijusių su KGB ar jos įpėdiniais“.