„Mano bičiulis Vladimiras Putinas – nes mes daug metų buvome draugai, nors dabar ir negali sakyti, kad Putinas yra draugas – vienu metu labai nemaloniai nukentėjo nuo vieno sakinio, kurį (2014 metais Hagoje) pasakė prezidentas Obama: esą Rusija tėra regioninė galia“, – „Trouw“ teigia Europos Komisijos prezidentas.

„Regioninė galia – vienintelis epitetas, kuris tikrai netinka Rusijai. Privalome išmokti su Rusija kalbėtis kaip su lygia, akių lygyje. Privalome vėl užmegzti ryšį su Rusija. Rusija – viena pagrindinių žaidėjų. Europos saugumo politika be Rusijos neįmanoma. Man labai nepatinka dabartinė šaltojo karo retorika“, – teigia J. C. Junckeris.

Šiuo metu Europos Sąjungos ir Rusijos santykiai labai įtempti dėl pastarosios vaidmens Sirijoje, buvusio Rusijos saugumo agento ir jo dukters apnuodijimo Solsberyje ir kaltinimų Rusijai kišantis į kitų valstybių vidaus reikalus.

J. C. Junckeris taip pat perspėjo, kad Europos galia pasaulinėje politikos arenoje silpsta, o kitų žaidėjų – auga.

„Mes, europiečiai, manome, kad esame pasaulio valdovai. Vis pamirštame, kad esame tik nedidelė ir silpna Visatos dalis. Prarandame ekonominę galią. Lėtai, tačiau užtikrintai nuo 25 proc. pasaulinio bendro nacionalinio produkto artėjame prie 18-16 proc.“, – teigia Europos Komisijos prezidentas.

„Prarandame savo pozicijas ir demografiniu požiūriu. Kultūrine prasme egzistuojame, tačiau nedominuojame. Taigi, visada pasisakau už realistišką kuklumą. Privalome įsiklausyti, ką sako likęs pasaulis“, – tvirtina J. C. Junckeris.

J. C. Junckeris per interviu tai pat akcentavo, kai kurios Europos Sąjungos valstybės narės, įskaitant Nyderlandus, kritikuodamos jo pastangas Europos Komisijai suteikti didesnį politinį vaidmenį, elgiasi veidmainiškai.

„Juokingiausia, kad ministrai pirmininkai, kuriems nepatinka politinė komisija, įskaitant Marką (Marką Rutte, Nyderlandų ministrą pirmininką), vos tik pas juos šalies viduje kyla politinių bėdų, šaukiasi mus“, – primena J. C. Junckeris.

Neseniai per interviu „Der Spiegel“ Nyderlandų ministras pirmininkas M. Rutte J. C. Junckerį pavadino „nuostabiu Komisijos prezidentu“, tačiau pridūrė: „Tik kai jis kartoja, kad Komisija yra politinė institucija, privalau prieštarauti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)